LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Verwijderen van alle asbestdaken in Overijssel vóór 2024 'mission impossible'

Verwijderen van alle asbestdaken in Overijssel vóór 2024 'mission impossible'

Op 1 januari 2024 gaat het asbestverbod voor daken in werking, via aanpassing van het asbestverwijderingsbesluit 2005. Eerder al in 2000 was er een besluit genomen over het saneren van de asbestwegen. Concreet betekent dit dat er dan geen wegen en daken met asbest meer mogen bestaan en al het  uitpandige bedrijfsmatige asbest gesaneerd is.

Uit een eerste inventarisatie door de provincie Overijssel is gebleken dat dit een hele klus en zeer kostbare aanpak zal worden. Aan wegen is er nog maximaal 1,3 miljoen m³ te saneren en aan daken bijna 8.000.000 m². De totale geschatte kosten liggen rond de 550 miljoen euro. De bijdragen daarvoor zullen van het Rijk, de provincie en gemeenten en de eigenaren zelf moeten komen. De provincie werkt aan een plan van aanpak en is deels al bezig, o.a. met de subsidieregeling ‘asbest eraf, zonnepanelen er op’. Volgens het Statenlid van de ChristenUnie Sybren Stelpstra is deze laatste regeling niet effectief genoeg. Vervanging kost gauw 50 euro per m² en de subsidie daarvoor bedraagt  4,5 euro. Alleen al vanuit financieringsoptiek voor velen een te groot verschil.

Mission impossible
In het programma ‘Boeren, burgers, buitenlui’ (8 september 2015) heeft de lokale omroep rtvOost uitgebreid aandacht besteed aan de sanering van asbestdaken in Overijssel. Het verwijderen van alle asbestdaken in Overijssel vóór 2024 lijkt een 'mission impossible'. Volgens het cijfermateriaal dat aan rtvOost is gepresenteerd blijkt onder andere dat er nog een half miljard euro nodig is om alle asbestdaken te saneren. En dat geld is er vooralsnog niet.

Eigen verantwoordelijkheid
Voor asbestsanering is veel geld nodig. In de gemeente Rijssen verwachten ze eind dit jaar de geplande 50.000 vierkante meter asbestdak te hebben gesaneerd. Het blijkt dat een goede subsidieregeling ondernemers over de streep trekt om te investeren in asbestsanering: Rijssen-Holten betaalt zo'n 6 euro per vierkante meter, de provincie ongeveer 4 euro. Maar lang niet alle gemeenten in Overijssel zijn bereid om geld hiervoor vrij te maken. Zo is volgens cijfers de gemeente Kampen één van de gemeente met de grootste opgaaf als het gaat om asbestsanering. Echter, de gemeente vindt dat ondernemers zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen voor sanering van hun asbestdak.

Sanering is slechts deel van de kosten
Volgens de cijfers die rtvOost heeft bekeken zal de sanering van alle asbestdaken zo'n half miljard gaan kosten. Dat bedrag is als volgt opgebouwd: in totaal is er 8 miljoen vierkante meter aan asbesthoudend dak in de provincie. Ongeveer 1 miljoen vierkante meter bedrijfsdak in steden en zo'n 7 miljoen vierkante meter op agrarische bedrijfspanden.
De sanering kost zo'n 10 euro per m2, dat brengt het totaal op 80 miljoen euro. Maar dat zijn uitsluitend de kosten voor het saneren zelf. Het afval moet ook nog worden gestort en dat kost ook minimaal 10 euro per m2, dus ook 80 miljoen euro in totaal. Dan de investering voor een nieuw te plaatsen dak wat minimaal 30 euro per m2 kost, wat in totaal een kostenpost van 240 miljoen euro oplevert. Uitgaande van deze goedkoopste variant maakt het totaal 400+ miljoen euro.

Conclusie
In Overijssel is nu 15 procent van de asbesthoudende daken in steden verwijderd en op het platteland is dat pas 3 procent. Met dit tempo en gebrek aan geld lijkt het erop dat een volledige sanering van asbestdaken in Nederland voor 2024 een onmogelijke missie te worden.

 

woensdag 16 september 2015  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode