Beter plan voor verwijderen van asbestdaken
(ex)Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu heeft recent Kamervragen beantwoord naar aanleiding van berichten dat er een beter plan moet komen voor asbestsanering van daken.
Eric Smaling (SP) heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van berichtgeving door de NOS ‘Asbest sluipend probleem voor noodlijdende boeren’, waaruit blijkt dat er miljarden nodig zijn om voor 2024 alle asbestdaken te vervangen.
Tempo omhoog
Smaling wilde onder meer weten of de asbestsanering ‘op schema’ ligt, voor zowel loodsen en stallen van (boeren)bedrijven als ook de daken van schuurtjes van eengezinswoningen. Hierop stelde de staatssecretaris dat als de asbestsanering en vervanging van asbestdaken op de huidige voet en in het bestaande tempo zou doorgaan, het tot 2044 zou duren.
Met het verbod op asbestdaken per 2024 moet het tempo dus omhoog. De introductie van een stimuleringsregeling per januari 2016 heeft tot doel die versnelling direct in 2016 in te doen zetten. In de jaren erna is er zicht op hoe de sanering verloopt en welke versnelling wordt gerealiseerd.
Schijntje
Volgens Smaling is het zo dat een subsidieregeling van in totaal 75 miljoen euro een schijntje is bij de verwachte miljardenkosten. “Zonder toereikende subsidiemogelijkheden zal het verwijderen van asbest voor de meeste particulieren een moeilijke opgave zijn.”
Volgens de staatssecretaris is de subsidie vooral bedoeld om de sanering snel op gang te brengen. Zowel voor de verwijderingsbranche als voor de handhaving van het besluit zou het immers onwerkbaar worden als eigenaren van asbestdaken pas tegen 2024 actie zouden ondernemen.
Deltaplan
De staatssecretaris gaf aan dat alle initiatieven die partijen ondernemen om zo snel mogelijk asbestdaken te saneren, zeer worden gewaardeerd, ook bijv. het verlengen van de regeling ‘Asbest eraf, zon erop’. Ook gaf ze aan bereid te zijn in overleg met betrokken partijen zoals de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), LTO, Verbond van Verzekeraars, Bouwend Nederland en woningcorporatiekoepels, te onderzoeken hoe op structurele wijze naar het verbod op asbestdaken in 2024 toegewerkt kan worden en hoe met een realistisch tijdpad gekomen kan worden.
Bericht NOS - Asbest 'sluipend probleem' voor noodlijdende boeren
dinsdag 3 november 2015 | 6 reactiespermalink
Reacties
Ter stimulering om het asbest zo snel als mogelijk van de daken te krijgen, is het wellicht een idee de hoogte van de tegemoetkoming in de kosten jaarlijks te laten afnemen. Kortom: Hoe eerder men over gaat tot verwijdering, hoe hoger de tegemoetkoming. Hierdoor wordt de kans dat men een afwachtende houding aanneemt mogelijk verkleind.
reactie door Martin Spijkerman ATN | vrijdag 6 november 2015 @ 12:45 uur
Daken en schuren van privé woningen worden in het artikel wel genoemd, maar worden tot nu toe overgeslagen in de subsidie regelingen. Waarom de uitzondering dat het voorheen een boerenbedrijf moet zijn geweest?
reactie door L. Wijland | vrijdag 6 november 2015 @ 13:32 uur
Is er voor het 'zo snel als mogelijk' - geredeneerd vanuit het m.i. goede idee van dhr. Spijkerman (ATN) - voldoende geschoold, wérkelijk gecertificeerd maar vooral ook gemotiveerd en secuur werkend personeel voorhanden om die 'versnelde' opdrachten ook het liefst tot de maximale kwaliteit van saneren uit te kunnen voeren? Het kan, zal en vooral mág niet zo zijn dat er uit de verschillende arbeidspoelen van ongeschoolden, ongemotiveerden en niet betrokkenmensen wordt geput om een zwaar en serieuze gezondheidsbedreiging van de bevolking in de waagschaal te leggen. NATUURLIJK is dát door niemand zo bedoeld.. Maar, het gaat meestal voorál om geld en dan wordt onder "druk nogal eens het een en ander vloeibaar" dat VAST móet zijn. Borging van gezondheid van mensen, het saneringspersoneel maar in niet mindere mate 'de mensen in/uit de omgeving' van saneringslocaties.. óók (ver) ná de werkzaamheden zelf. Overigens gaan de belastingbetalers (zo gaat dat nu eenmaal in Nedeland) - die OOK de reeds overleden asbestslachtoffers zélf zijn en ook die er nog gaan komen - in geval van toegekende subsidiëring daar aan meebetalen. Da's behoorlijk cynisch: "Dubbel gepakt worden". Maar JA. Érgens moet het project starten en dangaat het al decennia lang éérst over geldbedragen, vervolgens een nagenoeg eeuwige (asbest) stilte en dan ergens achterin gaat 't over gezondheidbedreiging. Vraag het de 1400 asbestdoden die er nú (nog) per jaar vallen, met stijgende aantallen. Helaas! Slachtoffers zwijgen als(in) het(hun) graf. Slechts enkele nabestaanden houden 'inslapend Nederland' een beetje wakker. Mevrouw Dijksma HEEFT een zwaar dossier in haar mandje liggen! Óf een antwoord van de inmiddels afgetreden staatssecretaris dan nog waarde heeft is iets dat de praktijk van haar vervangster gaat tonen.
reactie door jan van zelm | vrijdag 6 november 2015 @ 13:50 uur
Was het in het verleden niet toevallig zo dat men (de aanprijzende, de verkopende én de aanschaffende partijen(!) in Nederland) "het wondermineraal vooral interessant vonden en MOESTEN hebben omdat het zulke goede (..) eigenschappen zou hebben en OMDAT HET GOEDKOOP (!) WAS...? Ja. Erg goed is er niet doorgecalculeerd op de TOENDERTIJD wel dégelijk bekende levensbedreigende aandoeningen die asbest in een onzekere toekomst zou kunnen opleveren. Daar stapte men toen dan maar overheen. Het is inmiddels al decennia bekend dat DAT een stuiterbal was...Die komt terug en NU komt 'ie dus !! Begrijp ik het goed dat de 'miscalculatie van toen' nu op het bord van ALLE belastingbetalers wordt gelegd ? Is dat de sociaal te verdelen last/erfenis uit het verleden dan die - HOE hoog is het werkelijke uiteindelijke bedrag aan kosten (medisch, juridisch, letselschade, administratief, ...LEED) dat u, ik én ook de asbestslachtoffers (aai) moeten gaan ophoesten? (Sorry..)
reactie door jan van zelm | vrijdag 6 november 2015 @ 14:28 uur
praten en wachten doen we al lang. Nog 90 tot 100 miljoen m2 te gaan. Het huidige tempo 4 miljoen m2 per jaar. 2024 dus nog 8 jaar te gaan, moet er vanaf nu ruim 11 miljoen m2 per jaar worden gesaneerd......? waar halen we de capaciteit vandaan? bijna 3 maal meer als afgelopen jaar. Er is nog altijd geen nieuwe regeling, de bestaande is op en leeg. De branche maar weer wachten. Waar laten we in die tussentijd onze mensen. De boeren wachten af, de politiek blijft praten.....
reactie door E. Brandt Energieplusdak | vrijdag 6 november 2015 @ 16:13 uur
Als de overheid een datum vastlegt, moet ze zelf ook maar zorgen dat het wordt gerealiseerd. Hun probleem dus.
reactie door Theo | woensdag 16 december 2015 @ 19:31 uur
Reactie plaatsen