De overheid legt het probleem van de asbestdaken te veel bij de eigenaren zelf, vindt SP-gedeputeerde van Limburg Daan Prevoo. Volgens hem gaat het om een maatschappelijk probleem waarbij het Rijk, provincies en gemeenten hun verantwoordelijkheid moeten nemen.
Prevoo was afgelopen zaterdag te zien in een uitzending van Nieuwsuur. De provincie Limburg heeft vorige maand een breed actieplan aangenomen om het asbest snel te verwijderen in de provincie. Hiervoor wordt 100 miljoen euro beschikbaar gesteld. Maar uit een enquête van Nieuwsuur blijkt dat dit amper navolging krijgt. Dit geeft volgens Prevoo aan hoe zwaar het probleem wordt onderschat. "Niet alleen de samenleving, maar ook bestuurders zijn te weinig bewust van dit probleem. Want in elke provincie leidt dit tot een maatschappelijk probleem. We moeten middelen vrijmaken of op zijn minst financieringsmodellen bedenken, zodat mensen dit ook kunnen betalen."
Financieel onhaalbaar voor bewoners
In de uitzending bracht Nieuwsuur een bezoek aan de wijk Tjalk in Lelystad. Een typisch voorbeeld van een asbestwijk waar alle 487 woningen een asbestdak hebben. Die asbestdaken moeten er in 2024 vanaf zijn en de bewoners hebben offertes opgevraagd wat het hun gaat kosten. Afhankelijk van de oppervlakte van het dak kost de sanering tussen de 10.000 en 20.000 euro. Ondanks de subsidieregeling van het Rijk zal het voor deze eigenaars van asbestdaken financieel onhaalbaar zijn om de asbestdaken van hun huizen te laten verwijderen.
Het Rijk heeft hier een zorgplicht
Prevoo: "Hier ligt een zorgplicht bij het Rijk en daar zal ik de staatssecretaris ook op aanspreken". "De overheid heeft immers ook tientallen jaren toegestaan dat met asbest gebouwd mocht worden. Door een verbod in te stellen maakt het kabinet zich ook eigenaar van het probleem."
In de komende editie (verschijning 1 april) van het vakblad Asbestmagazine staat een uitgebreid interview met Daan Prevoo. Wilt u het vakblad Asbestmagazine ook per post ontvangen neem dan een abonnement. Voor € 39,- per jaar ontvangt u vier keer per jaar hét vakblad over asbestgerelateerde zaken. |