Als een in-situ meetmethode (ter plekke meten van asbest met handzame meetapparatuur) voldoende betrouwbaar is om gevalideerd en gecertificeerd te kunnen worden, zou dat een grote besparing kunnen betekenen qua tijd en kosten. Als de kwaliteit van het in-situ meten wordt geborgd kan een milieuhygiënische, inhoudelijke en financiële impuls worden gegeven aan asbestonderzoek.
NOK-C – GeoConnect* heeft onderzoek uitgevoerd naar de praktische bruikbaarheid en betrouwbaarheid van het ter plekke meten van asbest met handzame meetapparatuur. Gemeten is met een handheld XRF en met een Asbestos Analyzer. Uit het onderzoek blijkt dat het mogelijk is om ter plekke, snel en betrouwbaar asbest te detecteren in (bouw)materialen. Het meest geschikt hiervoor blijkt de Asbestos Analyzer.
Door de inzet van deze analyzer kan de miskans van asbest worden verkleind en de inventarisatie en verwijdering van asbest worden versneld.
Detectie van asbest
Uit het onderzoek blijkt dat het mogelijk is om op locatie asbest in (bouw)materialen betrouwbaar te detecteren. Dat kan met zowel de handheld XRF als met de Asbestos Analyzer. Beide technieken hebben voor- en nadelen.
Met de handheld Asbestos Analyzer kan alleen worden gedetecteerd of asbest in de (verdachte) materialen aanwezig is. Het is niet mogelijk om de hoeveelheid asbest te bepalen. Wel kunnen met de handheld Asbestos analyser verschillende asbesttypen worden onderscheiden.
Met de handheld XRF kan wel een kwantitatieve schatting worden gemaakt van de hoeveelheid chrysotiel op basis van het gemeten Mg gehalte. Als Mg in andere mineralen/fasen aanwezig is dan in asbest resulteert dit in valse positieven. De meettijd van de Asbestos Analyzer is korter (circa 10 seconden per monster) dan die van de handheld XRF (90 seconden per monster). Een ander voordeel van de Asbestos Analyzer is de 'regelvrije' toepassing van het instrument.
Nader onderzoek
Er wordt veel onderzoek uitgevoerd in gebouwen voorafgaand aan (ver)bouwwerkzaamheden en er zal veel onderzoek moeten worden uitgevoerd in het kader van het verwijderen van asbesthoudende dakbedekkingen en bouwmaterialen.
Met de in-situ methode kan snel - na het ontdekken van asbestverdacht materiaal - worden vastgesteld of er daadwerkelijk sprake is van asbest.
Natuurlijk is de kwaliteit een belangrijk aandachtspunt bij het in-situ meten van asbest. Voor laboratoriumonderzoek gelden uitgebreide kwaliteitsregels, die (in aangepaste vorm) ook moeten gelden voor metingen in het veld. Het is raadzaam om een praktijkrichtlijn op te stellen en er zouden onafhankelijke kwaliteitsaudits kunnen worden worden ingesteld. Samen met het bevoegd gezag moeten kaders worden vastgesteld waarbinnen de in-situ meetapparatuur kan worden toegepast.
Dit onderzoek heeft uitgewezen dat het nader onderzoeken van de in-situ meetmethoden in ieder geval zinvol is.
(lees het gehele artikel in de augustus-editie van het vakblad Asbestmagazine)
De nieuwste uitgave van het vakblad Asbestmagazine staat weer vol met need to know informatie. Onderwerpen die interessant zijn voor degenen die in de sector werkzaam zijn en voor de grote groep van professionals die tijdens de uitvoering van hun functie ook te maken kan krijgen met asbest. Vooral voor die laatste groep is het zaak dat ze goed zijn geïnformeerd over asbestgerelateerde onderwerpen want een verkeerde inschatting kan grote (financiële) gevolgen hebben.
€ 39,- kost een jaarabonnement op het vakblad Asbestmagazine.
U krijgt 4x per jaar het magazine per post toegestuurd en u heeft toegang tot www.asbestmagazine.nl.
Via deze link kunt u zich aanmelden voor een abonnement: abonnement vakblad Asbestmagazine