LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

De bouw-cao: asbestsaneerders dienen kritisch naar het werkingssfeeronderzoek te kijken

De bouw-cao: asbestsaneerders dienen kritisch naar het werkingssfeeronderzoek te kijken

Vallen de activiteiten van een asbestsaneerder onder de bouw-cao en daarmee onder de bijbehorende regeling die het betalen van pensioenpremie verplicht stelt? Als een onderneming onder de regelingen van de bouw valt, leidt dit immers vaak tot enorme premieverplichtingen. Kantonrechters zijn over dit onderwerp verdeeld

Enorme betalingsverplichtingen
Sinds eind 2010 wordt hier al discussie over gevoerd. Vanaf dat moment zijn de fondsen in de bouw langzamerhand begonnen met het uitvoeren van werkingssfeeronderzoeken bij asbestsaneerders. In zo'n onderzoek worden de activiteiten van de asbestsaneerder nagegaan en wordt gekeken of deze vallen onder de regelingen (de bouw-cao's en de beschikking die het betalen van pensioenpremie verplicht stelt) van de bouw. Als dat volgens de fondsen het geval is, koppelen zij daar vaak de beslissing aan dat dat moet leiden tot een verplichting pensioenpremie te betalen met terugwerkende kracht tot 1 januari 2007. De premieverplichting geldt in alle gevallen waarin door de onderneming voor de werknemers geen pensioen is opgebouwd. Dit kan leiden tot enorme betalingsverplichtingen.

Asbestsanering onder de bouw-cao
Waarom de fondsen eind 2010 met die onderzoeken zijn begonnen is niet duidelijk. Asbestsaneerders staan al vanaf 1996 geregistreerd bij Ascert en dat register is openbaar. Al vanaf 2001 staat in de bouw-cao dat asbestsanering (op of aan panden) daaronder valt. Het is dus bijzonder dat asbestsaneerders zolang ongemoeid zijn gelaten.

Welke cao is toepasselijk?
Een onderneming valt om te beginnen onder een cao als de onderneming voor meer dan 50 procent werkzaamheden verricht die onder de werkingssfeer van een cao vallen. Dat hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Asbestsaneerders doen ook nog weleens iets anders dan alleen maar saneren.

Specifieke cao voor asbestsaneerders
Er bestaat aldus vrij grote onduidelijkheid op het terrein van cao's voor asbestsaneerders. Al enkele jaren geleden zijn er pogingen gedaan om een specifieke cao voor asbestsaneerders tot stand te brengen. Dat is echter tot op heden niet gelukt. Het zou wel een oplossing zijn. Een eigen cao maakt het daarbij ook mogelijk om aparte functieomschrijvingen (DTA en DAV) te maken met bijbehorende loonschalen en andere afspraken te maken die specifiek over asbestsanering gaan. Daarover staat immers niets in de bouw-cao. Bovenvermelde discussie speelt alleen als de bouw-cao door de minister van SZW algemeenverbindend wordt verklaard. Dan geldt die cao ook voor werkgevers en werknemers die niet bij de cao sluitende partijen zijn aangesloten.

In de nieuwste uitgave van het vakblad Asbestmagazine kunt u het drie pagina's tellende artikel lezen van Pieter Huisman, advocaat bij Borg advocaten.

Pieter Huisman, advocaat bij Borg advocaten

donderdag 6 april 2017  |  2 reactiespermalink

Reacties

Wanneer je 'een-onderneming-IN-de-bouwsector-hebt' is dus bekend dat daar "enorme pensioenverplichtingen" aanhangen. Athans; dat maak ik op uit het eerste tekstblok. Dan kun je als onderneming toch niet verbaasd zijn wanneer blijkt (of al duidelijk wás..) dat je daar onder valt? Blijft het toch altijd wel een beetje spannend óf de pensioengerechtigde(n) hún pensioengerechtigde leeftijd wel gaan behalen. Zeker met het optrekken van die leeftijdsgrens én de toch vergrootte risico's op het NIET halen daarvan van asbestsaneerders die nogal veel frequenter in aanraking kúnnen komen met asbest. Juist dóór deze pensioengerechtigden van de toekomst wordt dan meebetaald maar mogelijk (..) niet meegehaald. Zou het dan kennelijk NIET meegedaan hebben van dit deel van de mensen 'in-de-bouw' aan een pensioenregeling ook niet deels te maken hebben met dat vergrootte risico op het 'niet-kunnen-gaan-genieten-ván-het-pensioen'? Dat lijkt mij een vraag voor deskundigen in deze materie. Ook daar is men wellicht al (lang) druk doende mee. Wat is de rol daarin dan van de genoemde 'werkingssfeeronderzoeken'? Ik lees dat 'asbestsaneerders ongemoeid zijn gelaten (..)'. Was er dan ook geen intentie om voor een pensioen - dat dan nog wel gehaald moet worden - een pot op te bouwen? Van welk percentage dat de pensioengerechtigde leeftijd (67+..?)gaat halen wordt er uitgegaan in de lang durende en verder nog uit te voeren eventuele overlegvormen? Mogelijk is het aanleggen/aanbieden van een eigen spaarrekening voor iedere individuele asbestsaneerder een zinvol iets, mits hij óók zelf wel z'n best doet om 100% veilig te werken om van een ver liggend pensioen te kunnen gaan genieten. Dát helpt namelijk niet alleen hem (haar) maar ook z'n omgeving. Het inbouwen van een 'eigen risico' is hier wel spannend.

reactie door Jan van Zelm  |  woensdag 19 april 2017 @ 17:19 uur

Hallo een vraag over de cao voor de asbest branch is het waar dat asbest onde bouw cao valt en is dat verplicht dat je werkgeven de cao van bouw moet hebben voor asbest en waar kan ik dit terug halen of lezen waar dat bevestigd is Alvast dank

reactie door Mustafa bas  |  donderdag 25 januari 2018 @ 12:37 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode