"Het hangt ervan af welke bril je opzet. Een wettelijke bril, of een wetenschappelijke."
In de Belgische krant ' De Morgen' werd de volgende stelling gecheckt: Eternit moet een oude asbest-stortplaats, nu een sportterrein, saneren. Er zit vijf keer meer asbest in de grond dan normaal. Volgens OVAM (Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) is er evenwel geen gevaar voor de volksgezondheid. Maar is dat wel zo?
Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven): "Vergelijk het met cyanidezout: er is geen acute toxiciteit als je het goed bedekt, maar niemand zal je tegenspreken dat het beter niet in de grond zit. Hoe zeker ben je dat er toch geen giftige vezels vrijkomen? Er is wel degelijk potentieel gevaar."
En 50 milligram per kilo mag dan onder de 100 milligram liggen, Tytgat: "Persoonlijk vind ik dat je dicht tegen de norm zit als je al aan de helft van het alarmniveau zit." Dat laatste vindt ook Tytgats collega-toxicoloog aan de Ugent, Willy Lambert. "Bovendien kan de concentratie in de lucht hoger liggen bij erg droog weer."
Stellen dat er geen gevaar is, lijkt Tytgat en Lambert dus wat kort door de bocht. Tytgat: "Het hangt ervan af welke bril je opzet. Een wettelijke bril, of een wetenschappelijke. In het eerste geval kan je stellen dat de alarmdrempel nog niet is bereikt en er dus geen probleem is. Maar als wetenschapper zeg ik: verwijderen is altijd de boodschap."