Doortastend optreden en snel schakelen: zo kunnen gemeentelijke toezichthouders die stuiten op malafide asbestsaneringen, de Inspectie SZW helpen met handhaving.
Inspecteur Monique Wouterlood vertelt over de goede samenwerking tussen gemeenten en de Inspectie: “Ik werd afgelopen zomer benaderd door een technisch medewerker bouw- en woningtoezicht van een gemeente. Een oud schoolgebouw in Zuid-Limburg werd verbouwd tot gezondheidscentrum. De gemeente vermoedde dat er werknemers zonder de vereiste werkvergunning werden ingezet. De dag ervoor had de toezichthouder hierover al contact gehad met de Inspectie. Toen bleek dat er asbest in het pand zat, kwam de toezichthouder bij mij terecht. Gelukkig had hij al heel veel foto’s gemaakt en tijdstippen vastgelegd. Daardoor kon ik direct een boeterapport opmaken.”
Boeterapport door goed voorwerk
“Een ander mooi voorbeeld kwam ik in Venlo tegen. Ik kreeg een melding van een malafide sanering, maar zat met mijn collega´s in een vergadering. We hebben toen geadviseerd veel foto´s te nemen en rapport op te maken. Omdat er in de gemeente Venlo geen boa´s zijn bij Bouw- en woningtoezicht, is de politie ingeschakeld. Die heeft getuigenverklaringen opgenomen. Zelf heb ik nog wel een aantal betrokkenen gehoord. Maar het bewijsmateriaal dat ik kreeg aangeleverd, was op zich al voldoende om een boeterapport op te maken.”
Bewijsmateriaal
‘Ik adviseer toezichthouders bij twijfel altijd contact op te nemen met de Inspectie SZW en in ieder geval foto´s te maken van de situatie. Hoe meer bewijsmateriaal we hebben, hoe sneller en effectiever de Inspectie kan optreden.’
Contact met Inspectie
‘Een soepele samenwerking tussen gemeenten en de Inspectie SZW is essentieel in de handhaving. Ik steek dan ook tijd in relaties; zoek mensen op. Als je elkaar een keer hebt ontmoet, bel je elkaar makkelijker.
Het periodieke overleg van RUD’s is een mooi contactmoment. Heb je nog geen contacten met de Inspectie, dan kun je altijd het algemene nummer (0800-5151) bellen. Via dat nummer word je doorgeschakeld naar een inspecteur bij jou in de regio.’
Zie ook eerdere berichten op Asbest & Bouw:
Boete van € 86.400 voor illegaal verwijderen asbest in Zuid-Limburg
Verdachte voor tweede maal aangehouden voor malafide asbestverwijdering
Op vrijdag 28 november is een 35 jarige man uit Ede in het Gelderse Uddel aangehouden op verdenking van het illegaal verwijderen van asbest. De verdachte was ook al in juni vorig jaar voor eenzelfde overtreding aangehouden. De aanhouding werd verricht door de Directie Opsporing van de Inspectie SZW in samenwerking met de politie Noord-Oost Gelderland, onder leiding van het Functioneel Parket.
Niet gecertificeerd
De verdachte heeft samen met een mededader, die ook afgelopen vrijdag is aangehouden, een dak van een schuur waarop asbesthoudende platen lagen verwijderd. De verdachten zijn niet gecertificeerd om asbest te verwijderen. Er zijn ook niet de juiste voorzorgsmaatregelen getroffen bij de asbestverwijdering.
Financiële strop opdrachtgever
Door de wijze waarop is gesaneerd, is een oppervlakte van enkele honderden meters in en rond de schuur besmet geraakt met asbestdeeltjes. Voor de opdrachtgever dreigt een financiële strop omdat hij het terrein in opdracht van de gemeente, zo nodig onder bestuursdwang, zal moeten laten reinigen door een gecertificeerde asbestsaneerder.
Bij de aanhouding is het geld in beslaggenomen dat door de opdrachtgever aan de man is betaald voor de werkzaamheden.
BRON: www.inspectieszw.nl