“Werkgevers dienen doordrongen te zijn van de risico’s die hun personeel loopt tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Maar eenduidige gegevens over deze risico’s zijn niet altijd voorhanden of men is zich onvoldoende bewust van de risico’s”, zegt Mark Wit, Senior-projectleider Vastgoed bij Oesterbaai, in een interview met Asbest & Bouw. “Hoewel deze informatie per land afzonderlijk vaak wel in meer of mindere mate beschikbaar is, is het in de huidige Europese samenleving met het vervagen van de grenzen, niet altijd duidelijk wie waar verantwoordelijk voor is. Bovendien krijgen we te maken met andere wet- en regelgeving als we (in toenemende mate) over de grens werken.”
Mark Wit is een van de gastsprekers tijdens het European Asbestos Forum, dat op 27 mei a.s. plaatsvindt in Amsterdam. Tijdens zijn lezing ‘Verbeteren van arbeidsomstandigheden door uitwisseling van asbestkennis’ gaat hij dieper in op het belang van het delen van kennis in de gehele asbestketen, zowel nationaal als internationaal.
“Dat asbest gevaren met zich meebrengt, is niets nieuws”, vertelt Mark Wit. “Niet in Nederland, en niet elders in Europa. Ook in het buitenland heeft men te maken met dezelfde asbestproblematiek, al kunnen de oplossingen en de randvoorwaarden veel van elkaar verschillen. Ook in andere landen is men bezig met het terugdringen van de asbestrisico’s; zoekt men naar manieren om de bewustwording te vergroten, worden nieuwe methoden ontwikkeld om asbest te herkennen en wordt er gewerkt aan passende regelgeving. Grensoverschrijdend optreden op Europees of zelfs mondiaal niveau is echter niet vanzelfsprekend. Juist daar liggen kansen voor een nog doeltreffendere aanpak.”
Grensoverschrijdend
Wat betekent grensoverschrijdend dan in de praktijk? Mark Wit: “Sleutelbegrip is het uitwisselen van kennis en van informatie. Bijvoorbeeld met behulp van digitale tools of door het creëren van een informatieplatform. Niet alleen de betrokken bedrijven in de asbestketen kunnen daarbij gebaat zijn, maar net zozeer eigenaren en beheerders of bewoners van een gebouw. Denk aan een verzorgingstehuis, waarin in het verleden asbesthoudend materiaal is toegepast. In de praktijk blijkt regelmatig dat men intern te weinig kennis heeft van de risico’s en hoe je op de juiste manier met asbest moet omgaan. Het gaat dus niet alleen om het delen van kennis, maar ook om het voor de diverse doelgroepen toegankelijk te maken en ook over onze landsgrenzen heen! Daar zit de kern van de winst. Op het gebied van onderzoek, emissies, saneringstechnieken, projectaanpak etc.”
Kennissamenwerking
De voorbeelden van deze grensoverschrijdende kennissamenwerking ziet u terug in het dagprogramma van het European Asbestos Forum. Onder meer in de bijdrage van Mark Wit, Senior-projectleider Vastgoed van internationaal onderzoeks- en adviesbureau Oesterbaai. Mark Wit gaat specifiek in op bovengenoemd thema met zijn lezing Verbeteren van arbeidsomstandigheden door uitwisseling van asbestkennis. De verschillende aspecten ervan komen aan bod, evenals mogelijkheden om dit in de praktijk te brengen. Het eerste EAF congres staat volledig in het teken Asbest & Arbeid, met sprekers uit Europa, de VS en Australië.
Het EAF richt zich op iedereen die in zijn werk te maken heeft met asbest. Van woningcorporatie, vastgoedeigenaar, industrie, zorginstelling en overheid tot en met saneerder, bouw- of installatiebedrijf. Wilt u er vanaf de eerste keer bij zijn en deel uitmaken van deze internationale asbestconferentie? Kijkt u op: www.europeanasbestosforum.org.
Zie ook op Asbest & Bouw:
European Asbestos Forum: kennisdeling op Europees niveau in Amsterdam
Uniek pallet aan internationale sprekers op eerste European Asbestos Forum