LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Overijssel loopt landelijk voorop in de aanpak van asbestdaken

Overijssel loopt landelijk voorop in de aanpak van asbestdaken

Overijssel loopt landelijk voorop in de aanpak van asbestdaken op bedrijventerreinen. Twenterand is inmiddels de elfde gemeente in Overijssel die meedoet. Doelstelling is om eind 2018 80% van de asbestdaken op bedrijventerreinen te hebben gesaneerd. Op 3 maart jl. heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een landelijk verbod op asbestdaken per 2024 gepubliceerd.

Wethouder Oudendijk heeft namens het College van burgemeester en wethouders op donderdag 9 april jl .een intentieovereenkomst ‘Asbest van het bedrijfsdak’ ondertekend. Met deze intentieovereenkomst wil de provincie Overijssel samen met het College eigenaren stimuleren asbest in hun daken te vervangen voor duurzame, energiezuinige materialen. “De aanpak bestaat uit een inventarisatie van het probleem, het meedenken met de ondernemers over een zo gunstig mogelijke aanpak, en een subsidieregeling om bedrijven te stimuleren hun asbestdak te saneren”, aldus wethouder Oudendijk. “Daarnaast kan het verwijderen van asbest vaak samengaan met doelstellingen gericht op duurzaamheid, energiebesparing of verbetering van het werkklimaat”.

"Asbestdaken verweren en vormen
door de vrijkomende vezels een risico
voor de volksgezondheid"

 Asbestdaken verweren en vormen door de vrijkomende vezels een risico voor de volksgezondheid. Daarnaast kan het asbest zich bij brand makkelijk verspreiden, waardoor omliggende bedrijven het risico lopen te worden stilgelegd, met alle economische gevolgen van dien.

Versnelde aanpak loont
Gedeputeerde Ineke Bakker voor Milieu, Wonen en Financieel Toezicht: “Onderzoek toont aan dat een versnelde aanpak van asbestdaken lonend werkt voor bedrijven. Een nieuw dak is vaak al binnen een paar jaar terugverdiend, zeker als gekozen wordt voor duurzame oplossingen. We willen bedrijven dan ook stimuleren de daken zo snel mogelijk te vervangen. Ik ben blij dat Twenterand, met een groot oppervlak aan asbestdaken op bedrijventerreinen, zich nu aansluit bij onze aanpak. Samen werken wij aan een schone en veilige leefomgeving voor alle Overijsselaars”

De aanpak Asbest van het Bedrijfsdak is een samenwerkingsverband van Overijsselse gemeenten, de provincie Overijssel, Bouwend Nederland (Regio Oost), de Stichting Pioneering, VNO-NCW, Hogeschool Saxion en UNETO-VNO. Meer informatie over het project en de subsidieregeling staat op de website www.overijssel.nl/asbestdak.

 

maandag 13 april 2015  |  1 reactiespermalink

Reacties

2024.., en de tijd tikt. Vooral de enorme massa van de voor dat jaar te saneren/te verwijderen asbestcementplaten baart mij zorgen omdat de huidige stortplaatsen kennelijk al meer dan vol zijn en er (nog) geen veilige verwerkingsinstallatie in Nederland is. Het exporteren van asbesthoudend afval is verboden. Wat gaat er dan wel gebeuren met die enorme en potentieel volksgezondheidbedreigende massa? Bedrijven zullen andermaal de niet per direct zichtbare bedreiging voor zich uitschuiven en dat zou niet voor het eerst zijn ..toch?! Maar..de overheid stelde nu eenmaal de regel: 2024 moet (!) het ASBEST eraf zijn. Hoe gaat het met de kosten? Het zijn immers bedrijfskosten die door wetgeving worden toegevoegd aan de overige kosten. Gaan de bedrijven maar ook de Staat der Nederlanden hierop werkelijk tijdig en adequaat gereed voor zijn..? Of komt er dan een door andermaal uitstel bieden een nog groter (gezondheidsbedreigend) probleem nl. het nog ouder kunnen worden en daarmee nog minder hechtgebonden in de open lucht aanwezig zijn van asbesthoudend sterk verouderd materiaal. Hoe ziet u - als lezer of professional maar ook u, redactie - dit?

reactie door Jan van zelm  |  donderdag 14 mei 2015 @ 08:20 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode