LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

'Eigenlijk zouden alle gemeenten in Nederland voor deze aanpak moeten kiezen'

'Eigenlijk zouden alle gemeenten in Nederland voor deze aanpak moeten kiezen'

Opgeschrikt door enkele asbestbranden in Nederland vroeg gemeente Midden-Delfland zich af welke risico's de gemeente op dit thema loopt. 

“Vanaf 2024 zijn asbestdaken op grond van de wet verboden. Dit betekent dat eigenaren van gebouwen met asbesthoudende dakbedekking deze voor die tijd moeten verwijderen. Zo lang wilden wij echter niet wachten”, vertelt Hans Horlings. “Wij wilden nú de risico’s in kaart brengen en zoveel mogelijk beperken.” De gemeente deed een quickscan en ging in gesprek. Nu biedt de gemeente een aanvullende subsidie voor het verwijderen van asbest. 

De eerste stap: quickscan
Het team Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Midden-Delfland begon met het uitvoeren van een quickscan. Daarvoor ging de gemeente op zoek naar asbesthoudende gebouwen die een groot risico vormen: de gebouwen in of dichtbij woonkernen. 

Persoonlijke aanpak
Na de quickscan ging de gemeente met de eigenaren in gesprek. Wethouder Horlings: “In onze aanpak vinden we een persoonlijke benadering erg belangrijk. Met bijna alle eigenaren heeft dan ook een gesprek plaatsgevonden. Tijdens deze gesprekken maken we de eigenaren bewust van de risico's. 

Stimuleringsbijdrage
Omdat uit de gesprekken bleek dat eigenaren wel bereid zijn een asbestdak te verwijderen, maar dit vaak te duur vinden, ontstond het idee voor een stimuleringsbijdrage.   Een voorbeeld waarbij het mes snijdt aan twee kanten. “Eigenlijk zouden alle gemeenten in Nederland voor deze aanpak moeten kiezen”, concludeert wethouder Horlings. De gemeentelijke subsidieregeling loopt, net als de landelijke subsidieregeling, van 4 januari 2016 tot 31 december 2019.

(lees het gehele artikel over de aanpak van asbestdaken door gemeente Midden-Delfland in de nieuwste uitgave van het vakblad Asbestmagazine)


Op 29 november valt de nieuwste editie van het vakblad Asbestmagazine bij u op de deurmat.

De nieuwste uitgave van het vakblad Asbestmagazine staat weer vol met need to know informatie. Onderwerpen die interessant zijn voor degenen die in de sector werkzaam zijn en voor de grote groep van professionals die tijdens de uitvoering van hun functie ook te maken kan krijgen met asbest. Vooral voor die laatste groep is het zaak dat ze goed zijn geïnformeerd over asbestgerelateerde onderwerpen want een verkeerde inschatting kan grote (financiële) gevolgen hebben. 

Asbestmagazine wordt sinds 2009 gemaakt door een zelfstandige uitgeverij (Contentis Uitgeverij), is volledig onafhankelijk en niet gebonden aan een ander bedrijf of bedrijven die adverteren in ons blad of op onze website.

€ 39,- kost een jaarabonnement op het vakblad Asbestmagazine.
U krijgt 4x per jaar het magazine per post toegestuurd en u heeft toegang tot www.asbestmagazine.nl.

Via deze link kunt u zich aanmelden voor een abonnement: abonnement vakblad Asbestmagazine


donderdag 17 november 2016  |  1 reactiespermalink

Reacties

Interessant! Maar, is het toegestaan om de ene eigenaar wel subsidie te geven en de andere niet, enkel gebaseerd op de (ongunstige) ligging van het pand? Als belastingbetaler ben ik voor doelmatigheid, maar is er dan nog sprake van gelijkheid? Ons eerste idee was vergelijkbaar, we wilden elk asbestverdachte pand een risicogetal meegeven gebaseerd op het aantal omwonenden/economische activiteit in een ntb straal. In de praktijk zien we dat gemeenten kiezen voor categorieën als: bedrijven, particulier en agrarisch. Zie ook asbest.readaar.com

reactie door Matthijs van Til  |  vrijdag 18 november 2016 @ 15:51 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode