Op 20 september aanstaande zendt de Frans-Duitse tv-zender Arte een interessante documentaire uit over asbest. Hoewel het risico van asbest in de geïndustrialiseerde landen al lang bekend is, is het gevaar zeker nog niet geweken. De bestaande asbestindustrieën verdienen er nog goed aan en artsen waarschuwen dat secundaire ziekten wereldwijd zullen blijven toenemen.
Asbest brandt niet, stoot vocht af, kan worden gemengd met cement en tot textiel worden gesponnen. Decennialang isoleerde de stof de stalen skeletten van hoogbouw en werd gevonden in autobanden, vloeren en haardrogers. Hoewel asbest sinds 2005 grotendeels verboden is in de EU, blijkt uit de documentatie hoe het gevaarlijke materiaal toch wordt geproduceerd en op de markt wordt gebracht.
Sinds 2005 is er een uitgebreid verbod op de productie, het op de markt brengen en het gebruik van asbest in de EU. In Duitsland is dit verbod sinds november 1993 van kracht. In Europa vormt asbestverwijdering een enorme uitdaging voor de samenleving: volgens experts zal het 100 jaar duren en enkele miljarden euro's kosten om eindelijk van de kankerverwekkende vezel af te komen. Tegelijkertijd blijft Rusland jaarlijks 600.000 ton van het mineraal ontginnen in 's werelds grootste asbestmijn - voor export.
In Bangladesh zijn werknemers misselijk omdat ze Europese vrachtschepen en supertankers die duizenden tonnen asbest vervoeren, slopen, en in Latijns-Amerika groeit de woede tegen Europese bedrijven die asbest blijven gebruiken lang nadat het materiaal in Europa is verboden.
Hoewel in Nederland de 'hitte' rondom asbest is verdwenen (o.a. doordat het besluit 'Asbestverbod op daken voor 2024' in 2019 sneuvelde) blijft het belangrijk dat de overheid dit dossier serieus neemt. Al was het maar om het gevaar te onderkennen van de miljoenen tonnen aan asbestafval die in de afgelopen decennia op tal van stortplaatsen in Nederland in de grond zijn gestort en op termijn grote risico's opleveren.
Bekijk hier alvast de trailer van deze documentaire.