Het huidige asbeststelsel is gebaseerd op zelfregulering en marktwerking. Publieke waarden zijn niet voldoende geborgd. Tot deze conclusie komt de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) in het rapport ‘Gevangen door belangen’ dat op 14 mei is gepubliceerd.
Sinds 1993 kent Nederland een asbestverbod. Gezien de ernstige gezondheidsrisico’s die inademing van asbestvezels met zich brengt, is vanaf dat moment het verwerken, bewerken en vervoeren van asbest verboden. In de gebouwde omgeving is nog wel veel asbest aanwezig. Daarom is er een stelsel ontwikkeld om de inschatting van risico’s van asbesttoepassingen en de verwijdering ervan effectief en veilig te laten plaatsvinden. Dit asbeststelsel is voor een belangrijk deel gebaseerd op zelfregulering en marktwerking, en maakt gebruik van certificatie- en accreditatieregelingen. Het stelsel moet werknemers die betrokken zijn bij werkzaamheden met asbest beschermen en het risico voor de omgeving zoveel mogelijk beperken.
Aedes heeft de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) gevraagd een rapport op te stellen over het huidige asbeststelstelsel. Zij zijn tot de conclusie gekomen dat het huidige asbeststelsel te ingewikkeld is en fundamenteel moet worden herzien.
Bron publicatie: Het asbeststelsel. Gevangen door belangen?