LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Extra asbestrisico’s door constructieschade - trillingen bouw/sloopactiviteiten of (lichte) aardbevingen

Extra asbestrisico’s door constructieschade - trillingen bouw/sloopactiviteiten of (lichte) aardbevingen

Praat je over asbestrisico's, dan heb je het meestal niet direct over deformatie, ofwel vervorming van bouwwerken. Toch schuilen in de combinatie 'asbest en deformatie' meer risico's dan in eerste instantie wordt gedacht.

Wanneer een gebouw asbesthoudende toepassingen bevat, kunnen asbestvezels vrijkomen wanneer er ernstige schade optreedt aan de constructie. Constructieschade kan bijvoorbeeld ontstaan door (lichte) aardbevingen, zoals in Noord-Nederland geregeld het geval is, of door trillingen vanwege bouw- of sloopactiviteiten.

Schaderisico geldt niet alleen voor woningen en gebouwen, het speelt veel breder. Velerlei bouwwerken kunnen risico lopen op constructieschade, zoals civiele en infrastructurele objecten, boven- en ondergrondse leidingen, nutsvoorzieningen of monumenten en kan deformatie ook leiden tot schadelijke blootstelling aan asbestvezels. Met alle risico's van dien. Zie o.a. ook in een eerder verschenen artikel in Asbestmagazine: Wat is spuitasbest en wat zijn de gevaren?: Van spuitasbest kunnen de vezels na jaren van veroudering vrijkomen ten gevolge van bijvoorbeeld trillingen van het gebouw of luchtverplaatsing langs de asbestspuitlaag. Daarom moeten deze spuitlagen bij voorkeur volledig worden verwijderd.

Vrijkomende asbestvezels bij 'beweging' van bouwwerken
Wanneer een gebouw 'beweegt', dan betekent dat meestal dat ook de materialen bewegen. Bijvoorbeeld als gevolg van (omliggende) hei-, sloop- of funderingswerkzaamheden, of bevingen.
Zijn de materialen asbesthoudend, dan kan het volgende gebeuren: de materialen kunnen flexibel meebewegen met de constructie of ze kunnen zelfs breken. Welke situatie optreedt en hoe ernstig deze is, hangt af van het soort materiaal en hoe dat materiaal bevestigd is.
Meebewegen van asbestmaterialen kan leiden tot het vrijkomen van asbestvezels. Denkt u bijvoorbeeld aan een golfplatendak, dat sterk gecorrodeerd is, waardoor de asbestvezels nog makkelijker vrijkomen. Zeker verouderd materiaal houdt dan een verhoogd risico in, zoals bij oude asbestdaken het geval is.

Risico's voor opdrachtgever of uitvoerende partijen
In elke situatie waarbij asbest is toegepast, bestaat direct of indirect een kans dat iemand ermee in contact komt. Stel dat een gebouw ernstig verzakt is geraakt, door sloop van een naastgelegen pand, en in het gebouw is asbest aanwezig. Als opdrachtgever of uitvoerende partij loopt u kans op aansprakelijkheidsstelling, wanneer door uw toedoen (asbest)schade optreedt als gevolg van de deformatie. Achteraf blijkt dat er onvoldoende rekening is gehouden met dergelijke risico's. Het asbestmateriaal breekt en veroorzaakt een besmetting, er zijn hoge kosten voor herstel want het asbest moet verwijderd worden, en er ontstaat angst en onrust bij gebruikers, huurders of omwonenden etc.

Om schade aan constructies en onveilige situaties te voorkomen, werkt men in de bebouwde omgeving steeds vaker met trillings- en deformatiemetingen. Ook extra asbestrisico's kun je daarmee voor blijven.

Het artikel over extra asbestrisico's bij constructieschade kunt u lezen in ASBESTMAGAZINE - EDITIE 3 - 2016.
NIEUW: NAAST ONZE GEDRUKTE EDITIE KUINT U NU OOK EEN ABONNEMENT NEMEN OP ONZE ONLINE-UITGAVE, VAN ASBESTMAGAZINE.
Een jaarabonnement op het vakblad Asbestmagazine kost € 39,- ex btw. (zowel print als online).

Via deze link kunt u zich aanmelden voor een abonnement:
abonnement vakblad Asbestmagazine

De komende 1 december uitgave van het vakblad Asbestmagazine staat weer vol met need to know informatie. Onderwerpen die interessant zijn voor degenen die in de sector werkzaam zijn en voor de grote groep van professionals die tijdens de uitvoering van hun functie ook te maken kan krijgen met asbest. Vooral voor die laatste groep is het zaak dat ze goed zijn geïnformeerd over asbestgerelateerde onderwerpen want een verkeerde inschatting kan grote (financiële) gevolgen hebben. 


Asbestmagazine is sinds 2009 hét onafhankelijk platform over asbest.
Het bestaat uit het vakblad ASBESTMAGAZINE dat per post wordt toegestuurd en de website www.asbestmagazine.nl.
Deze producten worden gemaakt door de zelfstandige uitgeverij Contentis Uitgeverij. Wij zijn volledig onafhankelijk: wij zijn niet gebonden aan een ander bedrijf of aan adverteerders in ons blad of op onze website.

maandag 10 oktober 2016  |  2 reactiespermalink

Reacties

Heeft een van u de SNS-reclame met Benny Joling wel 'ns goed bekeken? In die reclame wordt getracht klanten te vinden die "voor de veiligheid een uitbreiding op hun hypotheek kunnen nemen" ...met op de achtergrond een schuur mét - jawel - een asbestcementen golfplatendak. Hoezo: Voor de veiligheid een hypothreekuitbreiding? Je kunt het maar NODIG hebben om je te vervangen dak te kunnen bekostigen. Overigens belde ik met de SNS hierover. De reclame heb IK daarna niet meer gezien. Jullie wel?

reactie door Jan van Zelm  |  donderdag 13 oktober 2016 @ 23:14 uur

Is dit item al onderwerp van gesprek met de gevolgschade-experts geweest? Overigens zijn in het IAS (Instituut Asbestslachtoffers) ook de verzekeraars vertegenwoordigd en zij zullen zekeret grote ogen en dit item lezen. De NAM ook ? De min. Van EZ ook? Asbest geeft steeds meer (en vaker) stof tot... nadenken op z'n minst.

reactie door J. van Zelm  |  donderdag 3 november 2016 @ 17:51 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode