Beleving van risico's speelt nauwelijks een rol in het Nederlandse risicobeleid, ook niet als het gaat om asbest. Als we ergens asbest aantreffen dan staat het verkeerslicht als het ware op oranje. Dan gaat het er niet alleen om of we het licht op rood of op groen zetten, maar vooral ook onder welke voorwaarden en tegen welke prijs.” Dr. J.S. (Bas) van de Griendt schijft in zijn column in de nieuwste augustus-editie van het vakblad Asbestmagazine, over de beleving van asbestrisico's.
Dagelijks nemen we beslissingen, als individu of als groep. En bij elk besluit dat we nemen, bestaat er meer of minder (on)zekerheid over de gevolgen ervan. Op die manier lopen we een zeker risico. Naarmate de gevolgen ervan groter zijn (of de kans erop toeneemt), is ook het risico groter en willen we ons vooraf beter informeren. In veel gevallen echter is die informatie niet beschikbaar, bijvoorbeeld omdat het ons aan de benodigde informatie, kennis en ervaring ontbreekt of omdat de daartoe vereiste middelen (tijd en/of geld) niet beschikbaar zijn. En toch moeten we in een dergelijk geval dikwijls een beslissing nemen. Dat geldt ook voor het omgaan met de risico's van asbest.
'Veiligheid boven alles. Geld speelt geen rol'
Beleving van risico's speelt nauwelijks een rol in het Nederlandse risicobeleid, ook niet als het gaat om asbest. Hoewel ... Volgens sommigen is iedere asbestvezel in onze leefomgeving er één te veel. Je kunt immers al van één vezel kanker krijgen, zo wordt vaak beweerd. En dus verschijnen er direct mannen in witte pakken met maskers op als bijvoorbeeld asbest vrijkomt bij een brand in een woonwijk. Straten worden afgezet en het publiek wordt geweerd. De locatie wordt pas vrijgegeven als al het asbest is verwijderd. Veiligheid boven alles. Geld speelt geen rol, zo lijkt het. Toch vinden velen dat maar overdreven. Dat gold bijvoorbeeld ook toen de musical The Bodyguard in Utrecht eerder dit jaar een paar dagen werd stilgelegd, toen in het Beatrix Theater een stukje asbest werd gevonden ergens achter de coulissen. Terwijl door deskundigen nota bene was vastgesteld dat er noch voor medewerkers van de productie noch voor het publiek sprake was van enig risico.
Evenwichtige en transparante belangenafweging
Waar Bas van de Griendt in zijn column voor pleit is om nuchter om te gaan met risico's. Om te komen tot een evenwichtige en transparante belangenafweging voor de acceptatie van risico's gaat het daarbij niet alleen om de kans op en de gevolgen van asbest, maar evenzeer om de risicoperceptie én de maatschappelijke kosten en baten die bijvoorbeeld samenhangen met het nemen van maatregelen. Dat is niet alleen van belang voor de aanpak van asbest in gebouwen, maar ook bij de sanering van asbestdaken én met het oog op de Omgevingswet. In het laatste geval namelijk gaat het erom als we ergens asbest aantreffen en het verkeerslicht dan als het ware op oranje staat. Dan gaat het er niet alleen om of we het licht op rood of op groen zetten, maar vooral ook onder welke voorwaarden en tegen welke prijs.
De Omgevingswet biedt gemeenten straks ruimte om dat zelf af te wegen. De asbestsector doet er daarbij goed aan de bevoegde overheid een aantal handreikingen te doen hoe dergelijke afwegingen te maken. Dat is dus veel meer dan door milieu- en gezondheidskundigen gemaakte sommetjes.
(lees het gehele artikel van Bas van de Griendt in het vakblad Asbestmagazine)
Morgen 26 juli valt de nieuwste editie van het vakblad Asbestmagazine bij u op de deurmat.
De nieuwste uitgave van het vakblad Asbestmagazine staat weer vol met need to know informatie. Onderwerpen die interessant zijn voor degenen die in de sector werkzaam zijn en voor de grote groep van professionals die tijdens de uitvoering van hun functie ook te maken kan krijgen met asbest. Vooral voor die laatste groep is het zaak dat ze goed zijn geïnformeerd over asbestgerelateerde onderwerpen want een verkeerde inschatting kan grote (financiële) gevolgen hebben.
Asbestmagazine wordt sinds 2009 gemaakt door een zelfstandige uitgeverij (Contentis Uitgeverij), is volledig onafhankelijk en niet gebonden aan een ander bedrijf of bedrijven die adverteren in ons blad of op onze website.
€ 39,- kost een jaarabonnement op het vakblad Asbestmagazine.
U krijgt 4x per jaar het magazine per post toegestuurd en u heeft toegang tot www.asbestmagazine.nl.
Via deze link kunt u zich aanmelden voor een abonnement: abonnement vakblad Asbestmagazine