De nieuwste uitgave van het vakblad Asbestmagazine staat weer vol met need to know informatie. Onderwerpen die interessant zijn voor degenen die in de sector werkzaam zijn en voor de grote groep van professionals die tijdens de uitvoering van hun functie ook te maken kan krijgen met asbest. Vooral voor die laatste groep is het zaak dat ze goed zijn geïnformeerd over asbestgerelateerde onderwerpen want een verkeerde inschatting kan grote (financiële) gevolgen hebben.
Hieronder in vogelvlucht een selectie van onderwerpen die aan de orde komen in de nieuweste editie van Asbestmagazine.
Provincie Overijssel prikkelt eigenaar asbestdak
Gedeputeerde Lievers: "We willen van elk specifiek probleem een business-case maken. Hoe kun je asbest op jouw dak het best verwijderen? Wat doe je met een nieuw dak en hoe kun je dat het beste financieren?"
Als aanjager en verbinder grijpt de provincie Overijssel de asbestdakenproblematiek aan om duurzamer te worden. Gedeputeerde Erik Lievers vertelt over deze voortvarende aanpak waarbij het Rijk met interesse over zijn schouders meekijkt.
Facts are facts, but perception is reality'
Hoe om te gaan met de maatschappelijke perceptie van risico's in het asbestbeleid. “Beleving van risico's speelt nauwelijks een rol in het Nederlandse risicobeleid, ook niet als het gaat om asbest. Als we ergens asbest aantreffen dan staat het verkeerslicht als het ware op oranje. Dan gaat het er niet alleen om of we het licht op rood of op groen zetten, maar vooral ook onder welke voorwaarden en tegen welke prijs.” Door dr. J.S. (Bas) van de Griendt.
Gericht en evenwichtig handelen bij calamiteiten
Grootschalige incidenten met asbest komen regelmatig voor. Wil die 'regelmaat' ook zeggen dat we de klappen van de zweep inmiddels kennen, en dat we in Nederland goed zijn voorbereid? Onmisbaar bij professioneel calamiteitenmanagement zijn drie hoofdzaken: goede voorbereiding, structuur en transparantie. ‘Crisiscommunicatie is gevoelig voor fouten, zeker onder grote tijdsdruk’
Wat gebeurt er eigenlijk indien een asbestdak er na 2024 niet af is gehaald?
Het niet naleven van het asbestdakenverbod levert een economisch delict en de eigenaar maakt zich dus schuldig aan een strafbaar feit waarvoor hij ook strafrechtelijke kan worden vervolgd.
Voor wie komt de rekening van extra asbest: opdrachtgever of opdrachtnemer?
Een probleem dat wij in onze asbestpraktijk steeds vaker tegenkomen is het feit dat ‘extra asbest’ wordt aangetroffen. Het gaat dan om asbest wat ten onrechte niet is geïnventariseerd, ten onrechte niet door de saneerder op locatie is opgemerkt, of asbest dat echt onvoorzien was.
Asbest in bodem: eerste ervaringen met herziene NEN 5707 zijn positief
De NEN 5707 beschrijft de werkwijze voor de uitvoering van onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van asbest in bodem. In augustus 2015 is de eerdere norm uit 2003 herzien (de norm wordt nu aangeduid als NEN5707:2015). De eerste praktijkervaringen van bodemonderzoekers van Tauw met deze herziene norm zijn positief.
Volledige update asbest wet- en regelgeving
In deze uitgave van het Asbestmagazine geven we een samenvatting van de wet- en regelgeving die geldt voor gebouwen en objecten voor het werken aan/bij asbest en het verblijven in een ruimte met asbest.
Pleidooi voor meer nuchterheid over asbest
Er is dringend verandering nodig in de manier waarop omgegaan wordt met asbest. De kosten die op dit moment gemaakt worden om blootstelling aan asbest nog meer te voorkomen staan simpelweg niet in verhouding tot de baten in de vorm van winst voor de gezondheid. Wat nodig is, is meer nuchterheid in de beleidsmatige en professionele besluiten over de omgang met asbest en minder 'hysterie rondom de jacht op de laatste vezel' zoals Simon Roozendaal dat noemde in Elsevier. Deze nuchterheid blijkt in de samenleving al ruimschoots aanwezig. Door prof. Dr. Ira Helsloot en Judith Vlagsma (MSc).
Het Arbobesluit eist garantie op juist gebruik van passende adembeschermingsmiddelen
Adembescherming valt in de hoogste klasse voor persoonlijke beschermingsmiddelen. De lucht die we inademen moet zo schoon mogelijk zijn. Het is niet voor niets dat er in 2015 enkele wijzigingen zijn doorgevoerd in de Arbeidsomstandighedenregeling die effect hebben op bedrijven die werken met asbest en adembescherming. Onderdeel hiervan is onder meer de invoering geweest van de jaarlijks verplichte 'fit-test' waarbij de focus ligt op de juiste pasvorm en instructie over het gebruik van gelaatsmaskers.
Vakblad Asbestmagzine 4x per jaar per post ontvangen?
Jaarabonnement € 39,- excl. 6% btw (4 edities, genoemde prijzen gelden alleen binnen Nederland)
- Mail ‘ja, ik neem een abonnement op Asbestmagazine’ naar abonnement@asbestmagazine.nl
- of zie onze website: ik neem een abonnement op Asbestmagazine voor € 39,- per jaar (4 edities)