LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Vastgoedkaart maakt asbest beter beheersbaar

Vastgoedkaart maakt asbest beter beheersbaar

Asbest brengt risico’s met zich mee. Voor het beheersen van deze risico’s in woningen of gebouwen is adequate informatievoorziening van groot belang. Denk aan informatie over waar zich asbest bevindt, om welke soort asbest gaat het en welke (potentiële) risico’s eraan zijn verbonden. Is er bijvoorbeeld sprake van een asbestdak of is de kit in vensterbanken of om leidingen asbesthoudend? Het is belangrijk om te weten hoe je het beste handelt bij asbest in een woon- of werksituatie. Een vastgoedkaart kan uitkomst bieden om deze gegevens beter beheersbaar te maken.

 

Joris Gribnau, technisch directeur van Shield Group, legt de betekenis uit van een vastgoedkaart. Shield Group is gespecialiseerd in risicomanagement van onder meer asbest en andere gevaarlijke stoffen. ‘Een vastgoedkaart moet je je voorstellen als een online register of database, waarin alle belangrijke gegevens over asbest in woningen en gebouwen kunnen worden samengevoegd en bijgehouden. Dit is een nieuwe vorm van asbestgegevensbeheer, die verder gaat dan de huidige (deel)registraties. Gemeenten, vastgoedeigenaren, corporaties of saneerders: allemaal hebben ze gegevens over asbest in bestaand vastgoed. Dat geldt ook voor woningeigenaren. Al blijkt in de praktijk dat zij lang niet altijd volledig inzicht hebben in de asbestsituatie in hun woning, met alle mogelijke risico’s van dien. Asbestgegevens zijn onder meer te vinden in inventarisatierapporten, in informatie over verleende vergunningen, in renovatie- of sloopplannen of in saneringsgegevens.”


Waardevol register met asbestinformatie
Het bedrijf van Joris Gribnau heeft in Nederland de afgelopen jaren al een zesde van alle asbest in vastgoed in kaart gebracht. “Voor onze opdrachtgevers hebben wij deze gegevens vastgelegd in inventarisatierapporten. Wanneer je alle beschikbare asbestgegevens samenvoegt in één register, krijg je een totaaloverzicht en dat kun je vervolgens beschikbaar stellen aan iedereen die met asbest te maken krijgt. Het gaat dus om een gedeeld of op termijn zelfs openbaar register. Het belangrijkste doel van een vastgoedkaart is om het inzicht in het aanwezige asbest te verhogen en om de asbestrisico’s beter beheersbaar te maken. Shield Group heeft deze database al voor intern gebruik. Steeds vaker weten iSZW en Omgevingsdiensten ons te vinden voor dit waardevolle register met asbestinformatie. Dit gebeurt in goed overleg met de eigenaren van de betreffende gebouwen, fabrieken of ook schepen”, aldus Joris Gribnau.

Vastgoedkaart bij calamiteiten
Het kunnen inzien van asbestgegevens komt van pas in veel situaties in en rond woningen en gebouwen. Joris Gribnau: “Bij calamiteiten weten hulpdiensten bijvoorbeeld meteen met welke situatie ze te maken hebben en of ze op de werklocatie met asbestgevaar rekening moeten houden. Bij onderhoud kunnen onderhouds- of installatiebedrijven vooraf in de vastgoedkaart nakijken wat ze kunnen verwachten en weten van tevoren of er ook asbestverwijdering gepland moet worden. Door asbestkennis te bundelen kun je in de toekomst gerichter en efficiënter werken. Inzicht in de asbestsituatie bevordert bovendien de veiligheid in de werksituatie. Ook huurders of bewoners zijn bij deze asbestgegevens gebaat, bijvoorbeeld bij een verbouwing of renovatie. Lang niet altijd is het duidelijk of zich in hun woning asbest bevindt en in welke materialen dit asbest zit. Dat brengt risico’s met zich mee. Ga je asbest ‘bewerken’, dan is het belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen. Een vastgoedkaart kan paniek bij het grote publiek wegnemen en asbest in en om het huis bekend maken.”

Voorkomen van asbestrisico’s
In de vastgoedkaart leg je alle gegevens vast, die belangrijk zijn bij het voorkomen van asbestrisico’s. Je registreert óf er asbest aanwezig is in een woning of een gebouw, op welke locatie(s) en in welke hoeveelheid. Joris Gribnau vult aan: “Belangrijk is onder meer ook om welke soort asbest en asbesthoudende materialen het gaat en in welke conditie de materialen verkeren. Tezamen zijn deze gegevens bepalend voor de omvang van de asbestrisico’s en de benodigde maatregelen. Is er in het verleden een asbestinventarisatie uitgevoerd, dan zijn deze asbestgegevens daarin te vinden.”
Een asbestinventarisatie is nodig voor het aanvragen van een vergunning voor een verbouwing of sloop, in sommige gevallen bij de overdracht van vastgoed en bij risicobeoordeling voor een schone en veilige woon- of werkplek. “Naast het oorspronkelijke inventarisatierapport kun je uiteraard ook de gegevens van periodieke herbeoordelingen bijhouden in de vastgoedkaart, evenals aanvullende gegevens wanneer er werkzaamheden hebben plaatsgevonden. Is er in het verleden nog geen asbestinventarisatie uitgevoerd, dan kan het verstandig zijn om een asbestonderzoek of tenminste een Asbest QuickScan te laten uitvoeren. Je weet dan waar je aan toe bent. Wanneer je later asbest gaat verwijderen, dan hoef je vlak voor de sanering de asbestsituatie alleen nog opnieuw te controleren en te actualiseren. Dit kan de tijdsduur van een vergunningentraject positief beïnvloeden”, aldus Joris Gribnau.

Joris Gribnau, technisch directeur van Shield Group, is ook spreker over dit onderwerp tijdens het internationale asbestcongres van het European Asbestos Forum. Het congres vindt op woensdag 27 mei a.s. plaats in Amsterdam. Voor congresinformatie kijkt u op www.europeanasbestosforum.org.

 

 

woensdag 20 mei 2015  |  1 reactiespermalink

Reacties

Ja, het is een goed idee om ALLE gegevens m.b.t. asbest van ALLE gebouwen in ALLE gemeenten en van ALLE beheerders/verantwoordelijken in één systeem te borgen, te aktualiseren en zeer eenvoudig transparant te hebben én toegankelijk te maken maar ook te houden voor ALLE betrokkenen. Nu is deze informatie te verspreid en verschillend 'transparant' slechts deels te achterhalen en NIET voor alle betrokkenen even gemakkelijk toegangkelijk. Daarnaast is deze informatie ook 'niet altijd' even aktueel. In de Atlasleefomgeving bijvoorbeeld is er om verschillende redenen geen zuiver aktueel beeld (meer) van de 'Asbest in scholen'-situatie. Ergo: ALLES in één systeem ! Prima. Natuurlijk moeten ALLE betrokkenen niet alleen kennis hebben van cijfers maar daarvóór met name van de werkelijke (!) risico's én daarnaar ook handelen. Let wel, dit geldt voor ALLE verantwoordelijk betrokken partijen t/m 's lands volksvertegenwoordiging die de zorgplicht kan en binnen haar taak zou móeten sturen omdat het om de Volksgezondheid gaat. De middellen daartoe wáren/zijn er altijd al geweest maar het werkelijk uitvoeren van beleid en dit in de huidige 'inhaalrace' uit te zetten, hanteerbare wetgeving op te stellen, te inspecteren, te handhaven én te sanctioneren is niet alleen een uitdaging - het land kán er niet langer onder uit. Immers, de tijd tikt nóg steeds door en de hechtgebondenheid tikt mee, al decennia is dat zo. Voordat 'wij' het onszelf zouden moeten gaan verwijten dat 'we' andermaal te lang uitstel gedoogden(!) MOET er - en dat zal eind Mei allicht helder worden, als het dat al niet inmiddels zo had moeten zijn - dat het hoog tijd voor aanpakken is. 'We' (..de samenleving..) moet zich achteraf NIET behoeven te verwijten dat zij het nóg steeds groeiend aantal asbestslachtoffers de kans hebben gegeven door te blíjven groeien ook ná vandaag. DAT is pas een doodzonde! Ik wens ALLE deelnemers succes, wijsheid en de meest bruikbare samenwerking. Dit is de betrokkenheid van één van de nabestaanden van één van de asbestslachtoffers, waar er steeds meer van komen....

reactie door Jan van Zelm  |  woensdag 20 mei 2015 @ 19:58 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode