LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

European Asbestos Forum: kennisdeling op Europees niveau in Amsterdam

European Asbestos Forum: kennisdeling op Europees niveau in Amsterdam

Op 27 mei zal in het NH Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam het eerste European Asbestos Forum (EAF) plaatsvinden. Het EAF is een nieuw type van internationale asbestconferentie en kenmerkt zich zowel door zijn hoge niveau als de brede opzet. Er zal informatie zijn voor alle stakeholders, onder wie wetgevers en werkgevers, asbestsaneerders, beleidsmakers, bouwbedrijven, verzekeraars, vakbonden, vastgoedeigenaren, woningcorporaties en natuurlijk asbestslachtoffers.

Het European Asbestos Forum streeft ernaar om professionele netwerken en kennisuitwisseling over alle asbestgerelateerde onderwerpen te bevorderen. Omdat de focus van het EAF zal liggen op Europa, is er veel internationale interactie met tal van Europese topsprekers en specialisten. Maar ook bekende namen uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten zullen deelnemen aan het EAF.

Mr. dr. Yvonne Waterman, bekend van Waterman Legal Consultancy, is de initiatiefnemer van het Europese Asbest Forum. Zij is een specialist in aansprakelijkheidsrecht, met name inzake asbest en aansprakelijkheidsrecht van werkgevers bij arbeidsongevallen en beroepsziekten. Zij is ook lid van het Global Ban Asbestos Network (GBAN).

Asbest en arbeid
Yvonne Waterman: "In 2015 zal het hoofdthema de relatie tussen asbest en arbeid betreffen: denk aan sanering, ‘best practices’, blootstellingslimieten, bewustwording van asbestrisico’s op de werkplek, nationaal en Europees asbestbeleid, handhaving, preventie, vergelijking van asbestregelgeving, asbestcalamiteiten, grote rechtszaken, etc. Ook de meest recente medische ontwikkelingen en enige nieuwe epidemiologische inzichten komen tijdens het EAF aan de orde.

Het is van groot belang dat mensen internationaal bij elkaar komen om elkaar te leren kennen: pas dan kunnen zij onderling kennis uitwisselen en hun inzichten delen. Juist daarom heet het een Forum, om het samenkomen, netwerken en delen te benadrukken."

Oplossingen delen
Ze heeft in de afgelopen vijftien jaar tal van conferenties en congressen in binnen- en buitenland bezocht, van Athene tot Yokohama. "Helaas moet ik concluderen dat ze overal het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Overal hebben landen dezelfde asbestproblemen gemeen, maar delen zij niet de oplossingen. Dat werkt gewoon niet: zo missen wij belangrijke kansen, het geeft zoveel onnodige vertraging. Het is toch eigenlijk van de gekke dat niemand zelfs zijn tegenhangers over de grens kent, laat staan weet waar die mee bezig zijn. Als wij de koppen bij elkaar steken en onze kennis en bevindingen bundelen, dan kunnen wij veel efficiënter te werk gaan. Dat geldt voor saneringstechnieken en blootstellingsnormen, maar ook voor methoden om het bewustzijn van de gevaren van asbest te verhogen, het verbeteren van de snelheid van de gerechtelijke procedures, het vergelijken van vergoedingen en behandelingen. Noem maar op. Sharing makes us stronger!"

Voor Yvonne blijft het niet bij dit ene EAF op 27 mei 2015. Yvonne: "Netwerken, het leren en het delen van kennis kan niet worden bereikt door een enkel bezoek – het vereist herhaling. Ik weet dit uit eigen ervaring. Dus ik wil ervoor zorgen dat het congres zó goed aanslaat, dat bezoekers keer op keer komen en dat het EAF een jaarlijks vast item wordt op hun agenda. In het ideale geval, na bijvoorbeeld tien jaar en even zoveel congressen, zouden wij de Europese Commissie kunnen vragen om de beste methoden die wij bij consensus hebben gevonden te standaardiseren in Richtlijnen, waardoor ze in alle lidstaten van kracht worden. Stel je voor dat je met een saneringscertificaat overal in Europa terecht kunt, om maar wat te noemen. Wat een stap voorwaarts zou dat zijn."

Verbod alleen is niet genoeg
Asbest is al in Europa verboden op grond van een richtlijn van de Europese Unie in 2005. Dus zou een dergelijke conferentie niet beter buiten de EU gehouden moeten worden? Yvonne: "Asbest is weliswaar verboden in Europa, maar het is nog steeds aanwezig in grote hoeveelheden. Denk aan de werkvloer, woningen, kantoren en fabrieken, het milieu. Verbieden op zich is niet genoeg. Een verbod haalt niet het asbest van de daken en uit de spouwmuren, biedt geen behandeling bij ziekte of eerlijke erkenning terwijl het slachtoffer nog leeft. Het voorziet niet in een antwoord op wat we moeten doen met het asbest en waar we het moeten laten nadat het is verwijderd. Het regelt niet dat werknemers worden getraind op het herkennen van asbest. Dit betekent bijvoorbeeld dat werknemers nog steeds kunnen worden blootgesteld, ondanks het verbod. Daarbij komt dat de nieuwe lidstaten van de Europese Unie ernstig achterlopen in asbestmaatregelen, bewustwording en wetgeving. Bedenk ook eens dat zeker de helft van alle ooit geproduceerde asbest en asbest bevattende producten wereldwijd te vinden is in ons continent. We moeten deze realiteit onder ogen zien. Er is stof genoeg voor een European Asbestos Forum, nog voor vele jaren."

Lat ligt hoog
Het belooft volgens Yvonne een zeer interessante dag te worden met veel mogelijkheden voor iedereen om te praten met anderen in de prachtige omgeving en uitmuntende catering waar het Krasnapolsky vermaard voor is. Yvonne: "Het EAF heeft de lat hoog gelegd: de beste sprekers, de beste specialisten, de nieuwste ontwikkelingen. Ik wil ook iedereen erbij betrekken uit alle lagen van de asbestsector. Het wordt een fantastische, internationale dag die iedereen uitdagingen zal bieden."

Europese Asbest Forum

vrijdag 27 februari 2015  |  2 reactiespermalink

Reacties

Om het inzicht te plaatsen daar waar men er dan nu toch daadwerkelijk (..) iets - of liever , véél meer - mee gaat DOEN dat meer is dan elkaar met regelgeving de loef af te steken of van gaten in wet-en regelgeving te profiteren, verwacht in mevrouw Mansveld en de heer Asscher dus ook bij deze bijeenkomst. Het mág ook gerust gaan over WAAROM er zo'n nagenoeg ondoordringbaar woud van regels is, nl. HET ZOVEEL ALS MAAR ENIGZINS MOGELIJK WERKELIJK VOORKOMEN VAN AANLEIDING VOOR HET KUNNEN ONTSTAAN VAN NIEUWE ASBESTSLACHTOFFERS. Ja, ja ... Een open deur. Maar WIE stapt er binnen, dáár gaat het toch eigenlijk om of....

reactie door Jan van Zelm  |  vrijdag 27 februari 2015 @ 22:58 uur

In hoeverre gaan alle west Europese landen mee? En aangezien er de laatste tijd veel branden zijn vraag ik mij af: Moet er vooraf geen inspectie zijn om mee te beginnen, anders komen er nog veel meer branden. Vooraf en nu inspectie! Zo ja als er asbest daken of spouwmuren zijn extra opnemen in de brandverzekeringen.

reactie door Mevr. N. Zandbergen  |  vrijdag 30 juni 2017 @ 12:31 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode