LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

WHO Europa: noodzaak voor meer nationale initiatieven asbestproblematiek

WHO Europa: noodzaak voor meer nationale initiatieven asbestproblematiek

Onlangs kwamen vertegenwoordigers van de 16 lidstaten in de Europese regio van de WHO, gezondheidsdeskundigen en de nationale kankerregistraties bijeen in Bonn, Duitsland, om te komen tot nieuwe programma’s om een einde te maken aan asbestgerelateerde ziekten.

 

Asbest is een van de meest ernstige en wijdverspreide gevaren voor het milieu en de gezondheid in de Europese WHO-regio, en is verantwoordelijk voor de helft van de dodelijke vormen van kanker die verband houden met de blootstelling op het werk.

Verklaring van Parma
De deelnemers aan het overleg evalueerden de vooruitgang die is geboekt sinds de Verklaring van Parma 2010 en benadrukten de noodzaak van de WHO-ondersteuning om nationale programma's inzake asbestverwijdering te ontwikkelen. De Verklaring van Parma verbindt overheden in de Europese regio om actie te ondernemen op een veelheid van milieuvraagstukken die de gezondheid beïnvloeden. Dit geldt ook voor de verplichting om op te treden tegen de risico's van blootstelling aan kankerverwekkende stoffen, waaronder asbest, en het ontwikkelen van nationale programma’s ter bestrijding van asbest-gerelateerde ziekten, in samenwerking met de WHO en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

Asbest: een stille moordenaar
Meer dan 107.000 mensen wereldwijd sterven elk jaar door blootstelling aan asbest op het werk. Deze verraderlijke killer is verantwoordelijk voor dodelijke ziekten zoals longkanker, mesothelioom en asbestose.

In de Europese regio hebben tot nu toe 37 landen het gebruik van alle vormen van asbest verboden. Desondanks worden naar schatting 300 miljoen mensen nog steeds blootgesteld aan asbest op het werk, maar ook buiten de werkomgeving. In sommige landen wordt asbest nog steeds geproduceerd, verhandeld en gebruikt.

De meest efficiënte manier om asbestgerelateerde ziekten te elimineren is door het gebruik van alle vormen van asbest te stoppen omdat:
• er geen veilig blootstellingsniveau van asbest bestaat
• het risico op kanker wordt verhoogd zelfs bij een zeer laag blootstellingsniveau
• alle vormen van asbest kankerverwekkend zijn voor de mens
• asbest kan worden vervangen door veiliger materialen.

Asbest-vrij Europa - de weg voorwaarts
Tijdens de bijeenkomst benadrukten de deelnemers de noodzaak om goede nationale registers bij te houden voor beroepsziekten en kanker, met het oog op:
• het inschatten van nationale situaties
• het bevorderen van acties en nemen van passende maatregelen
• bewustwording over de problematiek bij beleidsmakers en de algemene bevolking.

Training voor zorgverleners in het opsporen en rapporteren van asbestgerelateerde ziekten moeten worden ingevoerd of versterkt om het verband tussen blootstelling en ziekte te volgen en om de juiste gegevens te verzamelen.

Ook kwesties in verband met het verwijderen van asbest zijn besproken. Dit leidde ertoe dat de lidstaten vroegen om steun voor de ontwikkeling van een systeem voor goed afvalbeheer en meer onderzoek naar goede vervangers van asbesttoepassingen.

Verklaring van Parma inzake Leefmilieu en Gezondheid

vrijdag 22 augustus 2014  |  1 reactiespermalink

Reacties

Maakt de wens van 'een bedrijf' (i.s.m. andere partijen) IN Nederland om asbest 100% ónschadelijk te willen maken door dat "proef-fabrieksproces" uit te willen voeren in een van Nederlands meest druk bewoonde gebieden (!) deel uit van die internationale visie ? M.a.w.: Zóu het zo zijn dat daar 'mensenlevens voor in de waagschaal worden gelegd' om aan een (kennelijk) veel groter belang tegemoet te willen komen ? Wordt er opníeuw krediet genómen op de levens van mensen ?Zijn dat dan niet simpelweg proefkonijnen in een "Open Lucht Laboratorium" (Project: To big to fail...) ? Prima ! We willen de asbestproblematiek aanpakken maar NIET alleen met de handen. EERST denken .. dan (heel ver van de bewoonde wereld) zo'n proef pas doen. Ik kende (inmiddels) vele asbestslachtoffers.

reactie door Jan van Zelm  |  woensdag 10 september 2014 @ 16:53 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode