De FNV wil dat er in Nederland een asbestregister komt waarin wordt vastgelegd wie, waar en wanneer er met asbest wordt gewerkt.
Dat zegt vicevoorzitter Ruud Kuin aan de vooravond van het asbestsymposium dat de vakbond organiseert in aanloop naar Workers Memorial Day (28 april). Wereldwijd sterven er jaarlijks zo’n 100.000 mensen door asbestziekten.
"In Nederland overlijden per jaar 900 mensen aan asbestziekten. En dat terwijl asbest al sinds de jaren negentig verboden is", zegt Kuin. "Door direct in een databank te registreren wie er met asbest gewerkt heeft, wordt het voor slachtoffers een stuk makkelijker om later te bewijzen dat ze ziek zijn geworden door het werken met deze gevaarlijke stof."
Pas na 30 of 40 jaar ziek
Werknemers die ziek worden door werken met asbest, merken dit vaak pas na 30 of 40 jaar nadat ze in aanraking met de stof zijn geweest. Het is dan lastig te bewijzen waar ze toen werkten, met wie ze werkten en of dat veilig gebeurde. Dit leidt tot onnodige en te lange juridische procedures, waarin de werknemer zijn recht moet halen. Door meteen te registreren waar, met wie en wanneer de werkzaamheden plaatsvonden, wordt een hoop leed bespaard.
Nuttig bij asbestverwijdering
Ook bedrijven die met asbest werken hebben voordeel bij een register. Door kennis en expertise over asbestverwijdering te bundelen, wordt asbestrenovatie in de toekomst efficiënter. Als in het register te vinden is uit wat voor soort gebouwen welk type asbest is verwijderd en op welke manier dat is gedaan, dan kan dat bij een soortgelijke toekomstige klus van pas komen.
In andere landen, zoals Australië en Engeland, wordt al langer gewerkt met een asbestregister. Asbestzaken worden daar behandeld door in beroepsziekten gespecialiseerde rechters. De FNV wil ook in Nederland, waar volgens schattingen nog meer dan 1 miljoen ton aan asbest moet worden verwijderd, meer aandacht voor dit probleem.
Kankerverwekkende stoffen
Ruud Kuin: "Gevaarlijke stoffen verdienen onze volle aandacht. In Europa sterven er zo’n 75.000 werknemers omdat ze tijdens het werk in aanraking komen met kankerverwekkende stoffen. Des te vreemder dat voorzitter Barroso van de Europese Commissie niks wil doen aan deze problematiek en weigert beschermende maatregelen te nemen. Daarom moeten we juist in Nederland het voortouw nemen."
BRON: FNV