Maandagavond 18 maart ontving de bewonerscommissie Louweshoek, stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam, de uitkomsten van het NEN 2991 onderzoek dat zij op eigen initiatief heeft laten verrichten. De resultaten van dit onderzoek waren schokkend voor de bewoners.
Enkele bewoners hebben, na maandenlang vergeefs om duidelijkheid vragend bij Woonzorg, op eigen kosten een asbestonderzoek laten uitvoeren. Hiervoor hebben zij een gerenommeerd bedrijf opdracht gegeven voor een NEN 2991 onderzoek dat 17 maart jl is uitgevoerd. De uitkomsten van het onderzoek ‘beoordeling blootstellingsrisico’s aan asbest conform NEN 2991’ zijn in het bezit gekomen van Asbest & Bouw.
Zeer veel asbest aangetroffen
Er zijn in de woningen kleefmonsters genomen en deze zijn onderzocht door een NENENISO/IEC 17025 geaccrediteerd laboratorium. De resultaten van de kleefmonsters geven aan dat de meeste kleefmonsters een + dan wel ++ (resp. asbest aangetroffen, zeer veel asbest aangetroffen) opleverden.
Aan de hand van de resultaten van het onderzoek zijn door het asbestonderzoeksbureau enkele aanbevelingen gedaan:
- de besmetting door asbest in de woningen vormen een potentieel risico. Advies: woning in zijn geheel saneren.
- de woningen mogen niet worden betreden zonder PBM’s.
- de woningen ontruimen en bewoners pas weer toelaten na een goedgekeurde vrijgave.
- ook is op een van de kleefmonsters amosiet aangetroffen en wordt geadviseerd nader onderzoek hiernaar te doen.
Oorzaak asbestverspreiding
De besmetting is ontstaan nadat de asbestsaneerder, die de opdracht van Woonzorg had gekregen, op 6, 7 en 8 januari is begonnen met het saneren van asbestplaten aan de buitenkant van de woningen. Deze platen zijn bevestigd met bouten die niet op normale wijze konden worden losgemaakt. Er is toen gekozen voor het gebruik van slijptollen om de koppen van de bouten te slijpen. Tijdens het slijpen zijn de asbestplaten ook geraakt waardoor er veel asbesthoudend stof is verspreid. De stof is neergedaald op de begane grond en de bovenliggende galerij. Hoewel het saneringswerk op 8 januari op last van de gemeente is stilgelegd zijn er niet diect opruimingsmaatregelen genomen. Pas eind februari is aan de buitenzijde van de woningen een asbestschoonmaak uitgevoerd. Bewoners hebben meer dan 6 weken door het asbeststof kunnen lopen met als gevolg een verdere verspreiding van de asbestvezels in de woningen.
Tijdens al deze werkzaamheden zijn de appartementen bewoond gebleven. Maar de bewoners hebben al die tijd het vermoeden gehad dat de asbestbesmetting groter was dan Woonzorg hun toevertrouwde. Op maandagavond 18 maart hebben ze dit bevestigd gekregen: de gezinnen met kinderen hebben nu meer dan 2 maanden geleefd in een omgeving met een hoog asbestrisico.
Verder onderzoek kan niet uitblijven
Volgens de bewonerscommissie wilden zowel de gemeente als Woonzorg geen onderzoek uitvoeren in alle aan de sanering grenzende woningen. Het resultaat is dat de bewoners en hun kinderen al lange tijd in een gevaarlijke situatie leven. Ook is aannemelijk dat in meer woningen van het appartementencomplex in de afgelopen periode een verhoogd asbestrisico is ontstaan. Maar veel bewoners zijn niet in staat om op eigen kosten een asbestonderzoek te laten doen, zij zijn afhankelijk van de verhuurder.
Verantwoordelijkheid
Het is op zijn minst vreemd dat de gemeente de sanering op 8 januari stillegt en daarna niemand zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Het was op dat moment aannemelijk dat het stof dat was vrijgekomen door de slijptollen een risicovolle verspreiding van asbestvezels had veroorzaakt. Hier was sprake van een asbestcalamiteit en met de ervaring van eerdere calamiteiten, waaronder Kanaleneiland, mag je verwachten dat zowel de gemeente Amsterdam als woningcorporatie Woonzorg goed zijn voorbereid. Maar ook in deze case ontbreekt het aan heldere en juiste informatie naar de bewoners en belangrijker: de gezondheid van de bewoners is door het nalaten van de juiste acties onnodig in gevaar gebracht.
[redactie Asbest & Bouw]
Zie ook artikelen op Asbest & Bouw:
Veel woningcorporaties niet goed voorbereid op asbestcalamiteit
Asbestaffaire Utrecht kost Mitros miljoenen
Asbestcalamiteiten houden gemeenten en corporaties in hun greep
Asbestprobleem duikt steeds vaker op, communicatieplan ontbreekt