LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Asbestsanering gunstig voor belastingdruk melkveehouders

Asbestsanering gunstig voor belastingdruk melkveehouders

Agrarisch ondernemers kunnen flink profiteren wanneer zij dit jaar nog asbestsanering combineren met de aanschaf van zonnepanelen.

Het voordeel kan oplopen tot duizenden euro’s. Dit constateert accountantskantoor Accon avm op basis van een bedrijfsspecifieke rendementsberekening. De regeling is voor veel melkveehouders interessant, volgens recent onderzoek bestaat bij bijna 60% van de melkveehouders de dakbedekking uit asbest. Dirk-Yde Sjaarda van Accon avm: ‘Door het wegvallen van de afschrijving op melkquotum in 2015 en de afschrijvingsbeperking op gebouwen worden agrariërs mogelijk geconfronteerd met een toenemende belastingdruk. Het investeren in zonnepanelen in combinatie met asbestsanering kan dan een prima alternatief zijn om deze fiscale druk het hoofd te bieden. Mede vanwege de uiterst gunstige fiscale regelingen die momenteel van kracht zijn.’

In 2024 alle asbestdaken opgeruimd
In 2012 heeft staatssecretaris Atsma besloten dat in 2024 alle asbestdaken moeten zijn opgeruimd. Momenteel ligt er naar schatting nog zo’n 130 miljoen m2 asbesthoudende daken en gevelpanelen in Nederland, waarvan 75% op boerderijen en andere agrarische bedrijfsgebouwen. Zonder wettelijke verplichting zou het nog nog tot 2044 zou duren voordat alle asbestdaken vervangen zijn; het huidige tempo van vervanging is zo’n 4 miljoen m2 per jaar. Het versneld saneren neemt de gezondheidsrisico’s weg, maar kost extra geld. Voor veel boeren betekent het immers dat ze hun dakbedekking eerder moeten vernieuwen dan technisch noodzakelijk is. Met de asbestregeling van Atsma wordt de agrarisch ondernemer gestimuleerd om tegenover dat verlies een nieuwe, duurzame inkomstenbron te plaatsen: zonne-energie. Wanneer voor asbestsanering wordt gekozen en daarbij een goed geïsoleerd dak wordt geplaatst, voorzien van zonnepanelen, is de hele renovatie dankzij verschillende subsidies niet alleen goedkoop, maar verdient deze zich mettertijd ook dubbel en dwars terug.

Grootste belastingvoordeel
Volgens Accon avm is het grootste belastingvoordeel te behalen in het jaar van investeren, door de fiscale regelingen MIA, Vamil en EIA. De Vamil-regeling biedt ondernemers de mogelijkheid 75% van de investeringskosten op een willekeurig moment af te schrijven. Bij hoge fiscale winsten kunnen agrarisch ondernemers de investering binnen zes tot acht jaar terugverdienen. Naast de fiscale regelingen stimuleert de overheid het investeren in duurzame energie in combinatie met asbestsanering ook financieel met de subsidieregeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’. Op 1 juli is deze subsidie in de meeste provincies opengesteld. Het fiscale voordeel is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder: • Hoge fiscale winsten resulteren in hogere fiscale voordelen en een kortere terugverdientijd van de investering; • Door asbestsanering te combineren met de aanschaf van zonnepanelen maakt men optimaal gebruik van de fiscale regelingen; • Om optimaal voordeel te behalen is een goede (fiscale) investeringsplanning noodzakelijk.

BRON: Avm Accon

woensdag 7 augustus 2013  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode