LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Opinie: ‘schuimmethode’ asbest verwijderen een zeepbel?

Opinie: ‘schuimmethode’ asbest verwijderen een zeepbel?

De afgelopen week is er in de media veel aandacht geweest voor de introductie in Nederland van de Foamshield-methode. Het verwijderen van asbest was nog nooit zo gemakkelijk.

De mediaaandacht leverde nogal wat vragen op bij diverse partijen in de asbestmarkt en er werd flink rondgebeld. Opdrachtgevers van asbestsaneringsprojecten hadden er wel oren naar om aanzienlijke besparingen te realiseren op hun asbestsaneringsprojecten. Maar volgens Ingmar Scheiberlich asbestdeskundige van AT Osborne, is hier de spreekwoordelijke wens de vader van de gedachte, ingegeven door de jubelende berichtgeving in de media.

Geen mannen in witte pakken
Het is natuurlijk een prachtverhaal. Een middel dat het alom gevreesde asbest eenvoudig wegpoetst. Veilig en bovenal snel. Er zijn geen containments meer nodig en al helemaal geen mannen meer in witte pakken. De woningcorporatie de Kombinatie in Zeist heeft de primeur. In één complex worden er 728 meterkasten met behulp van het middel FoamShield schoongemaakt. De NOS vond zelfs dat er wel een prominent nieuwsitem aan kon worden gewijd in het NOS-Journaal. De boodschap aan de kijker: ‘asbest verwijderen kan voortaan veel veiliger, sneller en goedkoper dan nu gebeurt’. In één adem werd eraan toegevoegd dat, na maanden van testen door onder andere TNO, de Inspectie SZW akkoord is voor deze in Amerika ontwikkelde toepassing.

Beperkte toepassing
Vooropgesteld, iedere ontwikkeling die een snellere, goedkopere en vooral voor betrokken bewoners minder ingrijpende sanering van asbest mogelijk maakt, juichen wij uiteraard toe. Maar de vraag is of deze methode wel zo veilig is en of deze methode voor alle te saneren asbesttoepassingen kan worden toegepast? Een rondje bellen en mailen langs en naar verschillende instanties maakte echter al snel duidelijk, dat het ‘wonderschuim’ niet zomaar op andere locaties mag worden toegepast. In de meterkasten in de flat van de Kombinatie zit een asbestkoord.  Wanneer het asbestkoord beschadigd is moet de meterkast gesloten worden en mogen er volgens de Inspectie SZW alleen werkzaamheden in een containment worden verricht onder de risicoklasse volgens SMA-rt. Dit is dus de conventionele methode zoals die overal moet worden toegepast. Foamshield mag alleen worden gebruikt in de meterkasten waar het asbestkoord niet verstoord cq beschadigd is. Met andere woorden, de methode van reinigen is dus een preventieve maatregel. Het gaat hier feitelijk dus alleen om het poetsen van de kast. Normaal gesproken worden deze werkzaamheden met een stofzuiger met Hepa-filter en kleefdoek uitgevoerd. De handelingen zijn vrijwel gelijk, alleen de stofzuiger blijft achterwege. Of het in de media geschetste economische voordeel echt kan worden behaald is dus maar de vraag.

Valideren
FoamShield is ongetwijfeld een goed product. En er zijn ook voldoende redenen om saneringswerkzaamheden zonder containment (risicoklasse 1) te onderzoeken. Dit valideren moet gebeuren volgens de SC 548 waarbij wordt gemeten of de vezelconcentratie onder wettelijke grenswaarde blijft, zodat er geen gevaar is voor de medewerker die de werkzaamheden uitvoert en ook geen verspreiding van asbestvezels naar de omgeving plaatsvindt. Tot op heden ontbreken dergelijke gevalideerde metingen.

ir. Ingmar Scheiberlich MSc MRE (AT Osborne)

vrijdag 26 april 2013  |  1 reactiespermalink

Reacties

Waarschijnlijk was het verstandiger geweest u iets dieper in de materie te verdiepen, aangezien uw artikel nogal wat onjuistheden herbergt. De door u genoemde activiteiten in de meterkast bij besmetting dienen conform de huidige Smart altijd in containment te worden uitgevoerd! met de Foamshield methode kan dit buiten containment worden uitgevoerd, dus wel degelijk een groot verschil in zowel de tijdsduur als ook de kosten.

reactie door Foppe de Haan  |  woensdag 3 juli 2013 @ 10:38 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode