LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Test uw schoolgebouw nu op asbest!

Test uw schoolgebouw nu op asbest!

De PO-Raad adviseert schoolbesturen om alsnog een asbestinventarisatie te laten uitvoeren.

Heeft er nog geen asbestinventarisatie plaatsgevonden bij uw schoolgebouwen? Dan is nu het moment! Zo luidt de oproep van de PO-Raad (primair onderwijs) op haar website.

Schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van hun leerlingen en werknemers. Dat betekent dat de besturen ervoor moeten zorgen dat een schoolgebouw die gezondheid en veiligheid niet in de weg staat. Zo mogen er bijvoorbeeld geen asbestvezels vrijkomen.

Een schoolbestuur is verantwoordelijk voor een asbestinventarisatie. Wanneer blijkt dat er toch asbest vrijkomt, moet de gemeente betalen voor de sanering.

Wie betaalt?
Het kabinet wil dat schoolbesturen vanaf 1 januari 2015 helemaal verantwoordelijk worden voor het onderhoud van hun schoolgebouwen. De kans is daarmee groot dat gemeenten vanaf dat moment niet langer willen betalen voor die sanering. Om te voorkomen dat schoolbesturen en gemeenten in een eindeloze discussie hierover verzeild raken, raadt de de PO-Raad haar leden aan nú werk te maken van de asbestinventarisatie en een eventuele sanering zo spoedig mogelijk met de gemeente af te handelen.

Voor een overzicht van veel gestelde vragen over asbest en schoolgebouwen en de bijbehorende antwoorden kunt u terecht op de site van de PO-Raad.

BRON: PO-Raad

dinsdag 5 maart 2013  |  2 reactiespermalink

Reacties

Ik meen dat scholen die i.o.v. de overheid hun asbestinventarisatie op orde hadden moeten hebben reeds in 2012 al uitstel tot in Januari 2013 hadden gekregen ? Dan moet e.e.a. nu toch reeds op orde zijn ? Kunnen die cijfers in de openbaareheid komen ? Krijgen de ouders van de leerlingen maar ook de in die schoolgebouwen werkende leerkrachten, onderhoudsmensen, concierge's alle relevante informatie aangereikt ? Bedenk dat het NIET geven van informatie aanleiding kán geven tot het via een -mogelijk onjuiste- omweg vergaren van informatie die bovendien niet relevant kan blijken te zijn. Hierdoor kunnen eenvoudig 'Kanaleneiland-Utrecht-achtige omstandigheden ontstaan' hetgeen in die paniekvorm (..) voor velen onwenselijk is. Zuivere én tijdige (!) voorlichting .. Waarom wordt dit niet gedaan ? Omdat 'we' (nog steeds) niet weten hoe 'we' daarmee om moeten gaan misschien. Het is 2013 en géén 1949. Kom op zeg !

reactie door Jan van Zelm  |  dinsdag 12 maart 2013 @ 09:25 uur

Het is nu dus bijna eind 2014 ! En JA. 01-01-2015 staat dus voor de deur. Waarom is er dan zó'n groot verschil tussen het antwoord van mijn gemeente m.b.t. de asbest-in-scholen op mijn brief aan hen en de situatie die ik in beeld en kleur terugvindt hieromtrent op www.atlasleefomgeving.nl ? Wie zitten hier op hun handen dan?! En WIE zijn er in de toekomst de sigaar. De kinderen én leerkrachten van NU ?! Die de schoen past trekke hem SNEL aan !!

reactie door jan van zelm  |  donderdag 27 november 2014 @ 12:09 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode