LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Inspectie Alert Asbest versterkt toezichtscapaciteit

Inspectie Alert Asbest versterkt toezichtscapaciteit

Programma Informatie-uitwisseling Milieuhandhaving (PIM) heeft in nauwe samenwerking met het ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport)-project Versterking Ketensamenwerking Asbest (VKA) de Inspectie Alert Asbest ontwikkeld.

Dit is een instrument waarmee inspecteurs weten waar bedrijven met een verhoogd risicoprofiel in de komende week asbestsaneringen zullen uitvoeren. De risicoprofielen worden opgesteld op basis van eerdere inspectieresultaten. Door deze te koppelen aan de verplichte “melding start werkzaamheden” is het mogelijk een wekelijks signaal – de alert – te doen uitgaan naar toezichthouders. Hierdoor kan de beschikbare toezichtcapaciteit effectiever worden ingezet.

Inspectie Alert Asbest wordt de eerste helft van 2013 in drie regio’s beproefd. Dit zijn de regio IJmond-Amsterdam, regio Rijnmond en de provincie Gelderland. Parallel daaraan werken ILT en ISZW (Inspectie Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid), in nauwe samenwerking met de betreffende regio’s, aan de verbetering van de risicoprofielen. Verwacht wordt dat in tegen de zomer het aantal regio’s dat gebruik kan maken van de Inspectie Alert Asbest zal kunnen worden uitgebreid.

Specificaties gestandaardiseerde controlelijsten asbesttoezicht beschikbaar

Programma Inspectieview Milieu (PIM) en het ILT-project Versterking Ketensamenwerking Asbest (VKA) werken samen aan het verbeteren van het asbesttoezicht. Eén van de instrumenten die zij hebben ontwikkeld zijn de specificaties voor gestandaardiseerde controlelijsten asbesttoezicht. Leveranciers kunnen op basis van deze specificaties webformulieren bouwen voor asbestcontrolelijsten.

De volgende formulierspecificaties zijn momenteel beschikbaar:

  • Formulier - Asbest signaaltoezicht

Dit formulier bied de gebruiker ondersteuning bij het melden van een asbestsignalering. Asbestsignalen zijn belangrijke informatiebron voor risico-gestuurd toezicht en voor adequate afhandeling van ‘klachten’ gerelateerd aan mogelijke aanwezigheid in openbare ruimte van asbesthoudend afval. Daarnaast zorgt ervoor dat de gegevens die hierbij een rol spelen worden uitgevraagd of opgehaald uit bron bestanden en in een worden aangeboden aan een Vergunning, Toezicht & Handhavings (VTH-)systeem ter verdere verwerking en ondersteuning van het proces.

  • Formulier - Toetsen asbestinventarisatierapport

Het doel van dit formulier is om een medewerker van de gemeente die een asbest inventarisatie rapport moet toetsen hierbij te ondersteunen. Met behulp van het formulier kunnen, voor toetsing, relevante kenmerken worden vastgelegd. Op basis van kenmerken die afwijken van de gewenste situaties worden er acties bepaald zodat de medewerker daarna kan handelen.

  • Formulier - Controle asbestverwijdering

Dit formulier ondersteund bij het administreren van bevindingen die worden gedaan tijdens het uitvoeren van een controle op een slooplocatie. Er zijn 4 type contoles die op een slooplocatie kunnen worden uitgevoerd en die worden ondersteund door dit formulier.

De controlelijsten zijn in nauw overleg met asbestinspecteurs gestandaardiseerd. Op termijn kunnen ook andere toezichtstappen in de keten van asbestverwijdering in de controlelijsten worden vertaald.

Meer informatie:
Als u interesse heeft om met bovengenoemde controlelijsten aan de slag te gaan, neem dan contact op met Otto Hegeman 06 54904130 of ottohegeman(at)me.com

Bron: www.uitvoeringmetambitie.nl

maandag 4 maart 2013  |  1 reactiespermalink

Reacties

Er MOET inderdaad meer écht worden gedaan op het 'front' van Inspectie Alert Asbest. Immers, hoe kán het bestaan dat ik (te vaak) direct naast een "asbestafzetlint" saneringswerkers in een volledige PBM-uitrusting hun werk zie doen terwijl er aan de andere zijde van datzelfde lint moeders met kinderwagens langslopen (zonder gelaatsmasker .. , die kleine maten waren kennelijk uitverkocht - Tja, met zoveel asbestrisico in scholen ..). Zelf heb ik meerdere malen melding gedaan van onjuiste beschermingsmaatregelen m.b.t. "passerend onbeschermd publiek". Ik moet zeggen: Daarop werd wel gereageerd door het kennelijk tijdelijk stoppen der asbestsaneringswerkzaamheden. Het móet beter als het beter kán. Het gaat niet slechts om op te leggen boete's en/of maatregelen ! Het gaat om het dodelijke risico op (langere)termijn. Daar moeten ruimschoots afdoende maatregelen tegen genomen worden .. En JA, dat kost geld. Dat hadden we ons meer en harder moeten realiseren toen het asbest werd aangebracht .. Zij die dát moesten doen werd destijds NIETS tot onvoldoende verteld wát die risico's waren. NU weten wij beter ! Handel daar dan ook naar.

reactie door Jan van Zelm  |  dinsdag 12 maart 2013 @ 09:42 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode