LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Innovaties en vakmanschap zijn een maatschappelijke noodzaak in de asbestmarkt

Innovaties en vakmanschap zijn een maatschappelijke noodzaak in de asbestmarkt

De asbestmarkt zal de komende jaren snel veel groter worden. De kostprijs van een asbestsanering zal door schaarste en regelgeving sterk toenemen. Daardoor is het ontwikkelen van innovaties en betere saneringsprocessen een maatschappelijke noodzaak geworden.

Rob Arzoni van RIR Research: “Asbest staat weer volop in de aandacht, maar helaas niet altijd op een positieve manier. Een deel van de markt kenmerkt zich door ondeskundig of negatief opportunistisch gedrag. Daar wordt de eigenaar van het asbest, de gebouweigenaar, en de huurder mee geconfronteerd. Wij willen hier iets tegen doen. En bij voorkeur op een positieve manier."

Gerwin Lensink, Arbokerndeskundige/beoordelaar/directeur: "RIR Reliable Independent Review staat voor betrouwbare onafhankelijke beoordelingen. Door werkzaamheden van de betrokken partijen, waar dan ook in de keten, vooraf, tijdens of achteraf te beoordelen kunnen wij in belangrijke mate de kwaliteit van de asbestwerkzaamheden verhogen. En als het mis is gegaan willen we er toe bijdragen dat recht wordt gedaan. We werken daarom ook samen met specialisten in de gehele keten."

Voorkomen van fouten
Rob Arzoni: “RIR richt zich op diverse werkzaamheden in de asbestketen. Aan de voorkant kunnen wij bijvoorbeeld beoordelen of inventarisaties kwalitatief goed zijn uitgevoerd, conform SC540 en overeenkomstig de afspraken met de opdrachtgever. Ook achteraf kunnen wij kijken of en wat er mis is gegaan en zodoende adviezen geven ter verbetering en het voorkomen van fouten in de toekomst.  

Kwaliteit moet omhoog
“Wij verlenen ondersteuning bij juridische trajecten. Inmiddels hebben we al een aantal juridische trajecten met succes afgerond, waarbij wij de technische en juridische invulling hebben verzorgd”, vertelt Gerwin. "Bij de beoordelingen van de aan ons aangeleverde stukken (inventarisatierapporten, analyserapporten, vrijgavecertificaten, werkplannen etc.) blijkt regelmatig dat er een gebrek aan vakmanschap is in de markt. De kwaliteit van het werk schiet regelmatig ernstig te kort, de kwaliteit van de rapportages is vaak ver onder de maat en er wordt structureel afgeweken van het certificatieschema en de normen. Het is jammer om te moeten vast stellen, maar de marktwerking en het certificatiesysteem heeft er niet toe geleid dat kennis en vakmanschap op het gebied van asbest is toegenomen, uitzonderingen daargelaten."

Vakmensen terug in het veld
Rob: "We kunnen ons beklagen over de verschraling van kennis en vakmanschap maar we kunnen het ook aanpakken. Ik weet zeker dat er bij opdrachtgevers behoefte is aan kwaliteit en dat ze daar voor willen betalen. Wij willen in de toekomst met vakopleidingen bijdragen aan die kwaliteit. Omdat er op dit moment slechts beperkt vakopleidingen worden verzorgd denken we dat we een nuttige bijdrage kunnen leveren. Voor de duidelijkheid: een vakopleiding is volstrekt iets anders dan een opleiding om ergens voor gecertificeerd te raken. Wij willen de vakmensen terug in het veld. Wij willen daarbij graag samenwerken met de bestaande opleidingsinstituten. Wie wil mag zich melden."

Kennis delen
Gerwin: "Bij het verzorgen van vakopleidingen hoort ook het informeren van de markt en de gebouweigenaren of probleemeigenaren. Wij denken dat het nuttig is om de bij de beoordelingen opgedane kennis met de wereld te delen, zodat die fouten niet meer gemaakt worden. Als dat betekent dat wij dan na verloop van tijd niks meer te beoordelen hebben, dan hebben wij ons doel bereikt. Een van de eerste dingen die wij gaan starten is het maken van de fotodatabase op internet. Hierop worden asbesthoudende toepassingen en producten getoond. Iedereen kan dan nagaan of de toepassing die hij ‘in huis’ heeft (bijv. bouwmateriaal, branddeur, kluis, elektrische component) asbest-verdacht is. Wij denken dat hier grote behoefte aan zal bestaan bij de eigenaren van het asbest en hopelijk blootstellingsrisico's (door onwetendheid) zal wegnemen."

Grofweg 25 jaar te gaan
Hoewel er geen harde cijfers bekend zijn is de verwachting dat de asbestmarkt snel groter zal worden. De totale omvang wordt voorzichtig geschat op 50 miljard euro, waarvan per jaar ca. 2 miljard wordt gerealiseerd. Dan hebben we dus nog grofweg 25 jaar te gaan voordat alles weg is. Daarnaast begint onze bevolking te vergrijzen, wordt arbeid schaarser (vacature-overschot) en wordt de noodzaak om het asbest weg te krijgen steeds groter. Alle asbesttoepassingen zitten tenslotte op of over hun functionele levensduur. Vooral voor de industrie gaat dat een enorme impact hebben.

Innovaties
RIR Research houdt zich ook bezig met het ontwikkelen en implementeren van nieuwe technieken.

Asbestsaneringen kunnen veel effectiever worden gedaan:
-        sneller en dus met minder oponthoud
-        veiliger voor u, de asbestwerkers, en het milieu
-        met hogere kwaliteit, en
-        met minder kosten.

Rob: "Om met minder mensen, steeds grotere regeldruk en met een hogere kwaliteit asbest te verwijderen is innoveren een absolute noodzaak geworden. Denk alleen al aan de nieuwe arbeidsnormen die 1 juli 2013 ingaan. De bestaande adembescherming en onderdrukmachines zijn in één klap niet meer geschikt. Wie realiseert zich dat eigenlijk?"
RIR is bezig met een groot aantal initiatieven die moeten leiden tot effectievere saneringen. Rob: "Het zou natuurlijk niet handig zijn om onze innovatie-ideeën hier op tafel te gooien. Maar om een tipje van de sluier op de lichten: het volautomatisch verwijderen van besmettingen en het veilig weghalen van bronnen zonder containment.
Er is afgelopen weken contact gelegd met een aantal toeleverende bedrijven die willen ondersteunen. Ik hoop echter nog steeds dat de grote probleemhouders, bijvoorbeeld de chemische industrie, onze initiatieven zullen gaan ondersteunen. Zij realiseren zich nog niet half wat hen boven het hoofd hangt aan asbestproblemen."

 

Link:

www.RIRnl.EU

 

 

dinsdag 27 november 2012  |  1 reactiespermalink

Reacties

jullie hebben het over de kwaliteit moet omhoog en dat saneringen sneller moeten dit zijn praatjes van mensen achter bureaus die nog nooit als dta een sanering op locatie gedaan en begeleid hebben en alleen maar lezen in boeken of weten wat er in de wet staat kwaliteit kan bij asbestsaneringen alleen maar omhoog als hoofdaannemers bij uitbesteden van asbestwerk niet van te voren een datum opgeven wanneer de saneringen klaar moeten zijn ( ze bepalen dus zonder enige evaring hoelang een bedrijf krijgt voor het saneerwerk ) heeft weer met geld te maken , dus op het moment dat een ziekenhuis of groot kantoorgebouw besluit om te gaan verbouwen is het lot van de asbestverwijderaar al bezegeld voor er ubehaubt een aanbesteding gedaan word dus krijg je voor een werk waar drie weken voor staat je eigenlijk 5 weken nodig hebt dan heb je kwaliteit dus moet je als saneer bedrijf dingen op locatie doen die niet kunnen , gaat kwaliteit veiligheid naar beneden een sanering sneller bestaat niet en zal ook nooit kunnen , gaat ook kwalieteit naar beneden ambtenaren en kantoor praat , ik zou eerst maar eens een jaar als dta of dav gaan werken en ervaren hoe het gaat een sanering van A tot Z en dan gaan oordelen dat kwalieteit omhoog moet en verkondigen dat saneringen sneller moeten ik heb geleerd sat asbest slech voor volksgezondheid is , dus moet een sanering goed en veilig gebeuren hier mag eigenlijk geen minimun aan tyd staat of werkdruk op het halen van de leverdatum die consulantie bureau,s en hoofdaannemers aan hun contracten

reactie door michael  |  vrijdag 17 oktober 2014 @ 21:27 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode