Deze week werd bekend dat de gemeente het besluit handhaaft dat het Martinuscollege in Grootebroek toch zelf moet opdraaien voor de 5 miljoen euro kostende asbestsanering.
De directeur van het Martinuscollege gaf gevolg aan het verzoek van staatssecretaris Atsma in april 2011 om een inventarisatieonderzoek naar asbest te laten uitvoeren. De gevolgen van deze beslissing waren groter dan hij kon vermoeden.
De hele oude vleugel (1976) van zijn school met een vloeroppervlak van 12.000m3, bleek besmet met een hoge concentratie asbeststof, afkomstig van brandwerende platen boven de scheidingswanden, achter de verlaagde plafonds die door het hele gebouw zijn aangebracht. De platen zijn vervaardigd van lichtgebonden asbest en in de loop van de jaren veranderd in gatenkaas doordat installateurs extra leidingen hebben aangelegd naar o.a. computer- en praktijklokalen. Met name dit personeel is blootgesteld aan grote risico’s. Ook de 400 stalen kolommen in de oudbouw waren destijds bekleed met brandwerende asbest, die de tand des tijds niet heelhuids doorstaan hadden.
Financiële nasleep enorm
De saneringsoperatie duurde ruim zes maanden. Het Martinuscollege is weer volop ‘in bedrijf’, maar de financiële nasleep drukt zwaar op de schouders van zowel het schoolbestuur als de gemeente. De totale kosten voor de sanering, tijdelijke huisvesting en vervoer bedragen €4,9 miljoen.
Juridische procedure
Tussen gemeente en de school kwam het tot een juridische procedure omdat de verantwoordelijkheid voor schoolgebouwen in Nederland buitengewoon vaag geregeld is: de school is juridisch eigenaar, de gemeente economisch eigenaar.
Martinuscollege moet opdraaien voor de kosten
Stede Broec maakte deze week bekend dat zij het besluit handhaaft dat het Martinuscollege moet opdraaien voor de kosten die zijn gemaakt na de asbestvondsten in de school. De commissie bezwaarschriften heeft de school op bijna alle punten ongelijk gegeven. De school moet van de gemeente totaal 4.387.000 zelf ophoesten. De commissie zegt tegelijk dat de gemeente 113.000 euro moet betalen voor de kosten die zijn gemaakt voor het saneren van asbest in het deel van de school waar dit niet verplicht was.
Alsnog naar de rechter
Beide partijen gaan nog met elkaar om de tafel met hulp van bemiddeling van het ministerie van Milieu. Lukt dat niet, dan stapt de school alsnog naar de rechter.
Eerdere berichten:
http://www.asbestmagazine.nl/20110905-ouders-verontrust-over-jarenlange-blootstelling-asbest-
http://www.asbestmagazine.nl/20110825-grote-asbestvondst-op-het-martinuscollege