Sinds een aantal jaren zijn in Duitsland meer arbeiders overleden aan de gevolgen van asbest dan door arbeidsongevallen.
Uit onderzoek blijkt dat sinds een aantal jaren in Duitsland meer mensen overlijden door asbest als ten gevolge van een arbeidsongeval. Van 1996 tot 2005 is het aantal verdachte pleura mesothelioom diagnosen gestegen van 709 tot 1072. In 2005 waren van de 2484 overledenen er 1540 ten gevolge van asbestbesmetting, waarvan 770 met pleura mesothelioom. In de statistieken is zichtbaar dat het aantal doden ten gevolge van pleura mesothelioom ieder jaar toeneemt. De kosten van de Duitse Sociaal Ongevallenverzekering (DGUV) in 2005 waren € 149,1 miljoen voor ziekten met pleura mesothelioom en € 149,4 miljoen voor longkanker. Beroepsgroepen die een groter risico lopen zijn o.a. slotenmakers, lassers, loodgieters, dakdekkers, bouwvakkers.
De getroffen personen hebben een hoger risico op het ontwikkelen van longkanker. De combinatie met andere verontreinigende stoffen kan het risico op longkanker nog verder vergroten. Asbest is een van de belangrijkste triggers van mesothelioom, een kankervorm van het borstvlies. De tijd van besmetting tot de uitbraak van deze ziekte ligt tussen de 20 en 40 jaar. Veel patiënten kunnen zich dan een asbestbesmetting niet meer herinneren. De diagnose wordt vaak zeer laat gesteld en de prognose is ondanks alle chirurgische kennis slecht te noemen.
‘mehr Todesfälle durch Asbest’
Het gevaar van asbest bestaat uit het vrijkomen van asbestvezels met een lengte van minder dan vijf micron. Vezels van deze lengte kunnen bij inademing de longen bereiken en asbestose veroorzaken. De witte bloedcellen (macrofagen) in de longen, kunnen de vezels vanwege hun geringe lengte niet volledig omsluiten om ze op te ruimen. In plaats daarvan kunnen de vezels zich verplaatsen naar het omliggende borstvlies. Deze vezelgeometrie is de oorzaak van de mogelijke schadelijke gevolgen, zo verklaarde Dr. med. Dr. rer. nat. Heribert Ortlieb aus Baden-Baden in zijn betoog ‘mehr Todesfälle durch Asbest’ op de jaarlijkse bijeenkomst van de Duitse Vereniging voor Thoraxchirurgie (DGT), eind september in Karlsruhe.
Jaarlijks 38 ton asbest uit Canada naar Duitsland
Het is pas sinds 1970, dat de asbestvezels officieel werd beoordeeld als kankerverwekkend. In 1979 volgde een verbod op spuitasbest, en sinds 1993 is in Duitsland de productie en het gebruik van asbest verboden. Sinds 2005 geldt er een EU-breed verbod. Toch is de industrie nog steeds niet asbestvrij; in 2009 werd 38 ton asbest uit Canada naar Duitsland verscheept onder de naam chrysotiel. Dat meer dan honderd jaar heeft gelegen tussen de eerste constatering (in 1900) dat asbest gevaarlijk is voor de gezondheid en het uiteindelijke verbod is volgens Dr Ortlieb vooral toe te schrijven aan de machtige asbestlobby.
Bron: Duitse Vereniging voor Thoraxchirurgie (DGT)
Pressekonferenz anlässlich der 21.Jahrestagung der Deutschen Gesellschaft für Thoraxchirurgie (DGT) Donnerstag, 27. September 2012, 11.30 bis 12.30 Uhr, Karlsruhe