LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Frankrijks asbestschandaal

Frankrijks asbestschandaal

Justitie is geïnteresseerd in het falende asbestbeleid in Frankrijk in de jaren 70 en 80

De scheidende voorzitter van de Franse Socialistische Partij PS (Parti Socialiste), Martine Aubry, zal binnenkort worden gehoord door een Parijse onderzoeksrechter in verband met het asbestschandaal dat zich in de jaren 80 heeft voltrokken en dat heeft geleid en nog steeds leidt, tot tienduizenden asbestslachtoffers.

Volgens  justitiële bronnen zou na dit verhoor kunnen worden gestart met een verder onderzoek in deze zaak. Martine Aubry, de huidige burgemeester van Lille, was in de jaren 1984-1987 als directeur arbeidsverhoudingen bij het Ministerie van Arbeid onder andere verantwoordelijk voor veilige werkomstandigheden van de werknemers. Sinds 2009 zijn als onderdeel van dit asbestschandaal al tientallen ambtenaren, met inbegrip van Martine Aubry, gehoord als getuigen.

Asbest-mismanagement
Hoewel al sinds de jaren '50 bekend is dat asbestdeeltjes kunnen leiden tot longkanker, kwamen in Frankrijk in 1977 de eerste asbestvoorschriften en in 1997 een verbod op het gebruik en verwerking van asbest. In 2005 heeft de Franse senaat deze lakse houding al ernstig veroordeeld en kwam met een dik rapport. Naar aanleiding van onder andere dit rapport wordt in Frankrijk gekeken of dit ‘asbest-mismanagement’ door de staat verwijtbaar is en uiteindelijk tot schadevergoedingen kan leiden.

Tragedie
"Net als iedereen die met mij gewerkt, was ik ervan overtuigd dat het decreet van 1977 en die van 1987, voldoende waren voor een doeltreffende bescherming van de gezondheid van de werknemers", vertelde Aubry tijdens de hoorzitting als getuige. "In de jaren tachtig hebben mij ook geen waarschuwingen bereikt van de CNAM, het Ministerie van Volksgezondheid, de wetenschap of  andere actoren of onderzoekers om ons te vertellen dat dit niet het geval was."
Volgens haar woordvoerder: “Aubry zal uiteraard alle medewerking aan het gerechtelijk onderzoek, zoals tijdens de hoorzittingen van de Senaat fact-finding missies en de Nationale Assemblee. Ook zal een verzoek worden ingediend om vele andere ambtenaren en hooggeplaatste ambtenaren van de ministeries van Volksgezondheid en Industrie te verhoren die hebben gewerkt in de jaren 1970-1990. Aubry wil gerechtigheid om te begrijpen wat er is gebeurd met de slachtoffers en hun families, en om een dergelijke tragedie te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt in de toekomst."
Inmiddels zijn verschillende leden van het Permanent Comite voor Asbest (CPA= comité permanent amiante), die door de slachtoffers wordt gezien als de lobbystructuur van de industriële sector in de jaren 80, onlangs aangeklaagd voor onvrijwillige doodslag en verwondingen.

Dodental Frankrijk naar 100.000
Wetenschappers gaan er nu vanuit dat in Frankrijk tussen de 10 en 20 procent van de mensen die lijden (of zijn overleden) aan longkanker, zijn terug te voeren op contact met asbest. Op basis van deze aanname zou het dodental in 2025 kunnen stijgen tot ongeveer 100.000.

woensdag 10 oktober 2012  |  2 reactiespermalink

Reacties

En onlangs vond de staatsecretaris van I & M in Nederland het NIET meer nodig een asbestinventarisatie verplicht te stellen ... En zó moord het asbestspook onbelemmerd door. Verantwoordelijkheidsinzicht/gevoel m.b.t. tot mensen ? Ach, 't overleeft (..) deze kabinetsperiode wel. En de volgende, en de volgende, enz. Zie voorbeeld in tekst betreffende Frankrijk. Les uit de moderne geschiedenis !

reactie door Jan van Zelm  |  donderdag 21 maart 2013 @ 19:46 uur

Ben zelf Dta en was voor een week geleden nog in frankrijk (vendee) ik deed boodschappen bij een winkel terwijl er 5 meter vandaan platen verwijderd werden zonder eenig bescherming van personeel. Deze platen werden gewoon op de grond gegooit!! Hoezo emissie veroorzaken,en zelfs winkelend publiek blootstellen, en niemand die er op lette!! Hoezo beleid volgens europse grondslag! Waar klopt hier iets niet? Kennen ze in Frankrijk bv geen ci? Of is dat alleen in het regeltjes land Nederland? Ik weet het niet.

reactie door Erik  |  zondag 18 augustus 2013 @ 22:28 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode