De asbestcalamiteit in Utrecht werpt veel vragen op. Hieronder in het kort de belangrijkste regels voor woningcorporaties over asbest in huurwoningen.
Voor de precieze wettelijke regelingen verwijzen we naar de originele teksten (zie verwijzingen onderaan deze pagina):
- Woningcorporaties hebben de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van bewoners en medewerkers. Daarbij hoort communicatie richting huurders over aanwezigheid van asbest.
- In veel Nederlandse woningen zit nog asbest. Er zijn strenge regels voor het opruimen van asbest. Woningcorporaties zijn verantwoordelijk voor het proces van het verwijderen van asbest uit huurwoningen en voeren daar de regie over.
- Formeel zijn corporaties niet wettelijk verplicht om huurders te waarschuwen voor asbest in de huurwoning. Maar waar de gezondheid van de huurder in het spel kan komen, kan dat tot de verantwoordelijkheid van de corporatie gerekend worden.
- Voor woningen is geen algemene wettelijke asbestinventarisatieplicht. Die bestaat wel voor ziekenhuizen en scholen. In de praktijk blijkt niet altijd te voorspellen bij welke huizen, waar, hoe en welk soort asbest gebruikt is bij de bouw. Asbest kan ook later bij een verbouwing in het huis terecht gekomen zijn. In corporatiewoningen is het ook mogelijk dat huurders zelf asbest in de woning aangebracht hebben (‘zelf aangebrachte voorzieningen’).
- Als een corporatie werkzaamheden uitvoert en het vermoeden bestaat dat er asbest aanwezig kan zijn, dan is een asbestinventarisatie verplicht. Een asbestinventarisatie moet worden uitgevoerd door een gecertificeerde partij. Op basis van de inventarisatie doet de corporatie een sloopmelding, die de gemeente beoordeelt.
- Asbest is gevaarlijk als asbestvezels vrijkomen en ingeademd worden. Er zijn twee soorten asbest: hechtgebonden en niet-hechtgebonden. Bij hechtgebonden asbest zitten de vezels stevig verankerd in een basismateriaal, bijvoorbeeld cement of lijm. Daardoor is er weinig kans dat vezels vrij komen. Dit kan wel bij bewerking van het materiaal of bij sloop. Het risico op vrijkomen is groter bij niet-hechtgebonden asbest, ook bij normaal gebruik. Voorbeelden zijn spuitasbest of isolatieplaten.
- Asbest dat een direct risico voor bewoners op kan leveren moet gesaneerd worden. Er is een indeling in risicoklassen. Niet-hechtgebonden asbest moet altijd verwijderd worden. Hechtgebonden asbest moet verwijderd worden op plekken waar het een risico kan zijn, bijvoorbeeld op toegankelijke plekken. Hechtgebonden asbest dat in goede staat is en niet op kwetsbare plekken zit, hoeft niet direct verwijderd te worden. Wel moet goed bewaakt worden waar het asbest in huis zit.
Meer informatie:
- Handboek Asbest (december 2011): uitgebreide informatie over veilig verwijderen asbest, plichten van corporaties, opleiding van werknemers en communicatie met bewoners.
- Landelijk Asbestvolgstsysteem: ICT-hulpmiddel voor informatie-uitwisseling tussen alle partijen die bij asbestverwijdering betrokken zijn.
- Dossier Asbest op Rijksoverheid.nl
- Wet- en regelgeving: Asbestverwijderingsbesluit
BRON: Aedes