Alliantie regio Amersfoort is enthousiast over de pilotversie van het Landelijk Asbestvolgsysteem. Het is de eerste corporatie die vorige week gegevens invoerde in het systeem
‘Gebruikersvriendelijk, overzichtelijk en ontzorgend,’noemt Jan Kees Gijsbers van de Alliantie de pilotversie van het Landelijk Asbestvolgsysteem. Onlangs voerde hij een eerste project, een mutatiewoning, in in het systeem.
Niemand vergeten
‘Als een woning leeg komt doen wij altijd een asbestinventarisatie. Ik geef aan welk gecertificeerde asbest inventarisatiebedrijf de opdracht krijgt. Het systeem informeert automatisch alle overige belanghebbenden zoals gemeente, arbeidsinspectie en certificatie-instelling. Het inventarisatiebedrijf voert vervolgens de gegevens in. Aan de hand van een risicoanalyse bepaal ik of een verwijderaar ingeseind moet worden voor het vervolgtraject.’
Workflow
Het Landelijk Asbestvolgsysteem ondersteunt het beheersen van workflow. ‘Er zijn zoveel personen en partijen betrokken bij asbestverwijdering. Je moet altijd heel alert zijn dat je niemand vergeet te informeren. Nu krijgen partijen vanzelf een seintje als er nieuwe gegevens zijn ingevoerd. Dat ontlast enorm.’Het systeem lijkt op het omgevingsloket waarmee je bouwvergunningen indient, zegt Gijsbert. ‘Dat maakt het heel gebruiksvriendelijk.’
Asbesttraject duidelijk in beeld
Aedes is nauw betrokken bij het Landelijk Asbestvolgsysteem dat in opdracht van de overheid wordt ontwikkeld. Het wordt deels gefinancierd door FLOW, het scholings- en opleidingsfonds voor de corporatiebranche. Het systeem biedt overzicht over actuele en historische asbesttrajecten, zekerheid dat actuele trajecten conform wet- en regelgeving verlopen en het beperkt administratieve lasten.
Intentieverklaring
Inmiddels zijn veel corporaties, individueel of in groepsverband, in opdracht van Aedes geïnformeerd over het Landelijk Asbestvolgsysteem. Zes corporaties testen nu de eerste pilotversie van het systeem. 62 corporaties gaan na de zomer gratis met het systeem aan de slag. Dan sluiten ook verwijderingsbedrijven zich aan. Waarschijnlijk kunnen vanaf 2013 ook gemeenten ermee werken.
Helpdesk
Informatie over het Landelijk Asbestvolgsysteem is te vinden op www.lavsinfo.nl. De helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur via 088-6025550. Vragen stellen kan ook via een formulier op de website.
Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW)
De stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) is sinds 1989 het scholings- en ontwikkelingsfonds voor alle woningcorporaties in Nederland.
FLOW geeft een impuls aan het vernieuwen en verder ontwikkelen van de corporatiebranche.
Dit wordt gedaan door het stimuleren van de kennis en opleiding van corporatiemedewerkers en betere arbeidsomstandigheden, maar ook door het ontwikkelen van instrumenten voor werkgevers en het stimuleren van onderzoek.
Binnen de corporatiesector heeft FLOW een initiërende, begeleidende en ontwikkelende rol.
Zie websites:
www.flowweb.nl