Inter Access is door het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) geselecteerd als leverancier van het nieuwe Landelijke AsbestVolgSysteem (LAVS). Dit informatiesysteem verbindt vanaf 2013 alle partijen die een rol spelen bij asbestverwijdering in Nederland. Dat zijn om te beginnen gemeenten, woningcorporaties, asbestinventariseerders, laboratoria en de asbestverwijderingssector. Daarnaast biedt het systeem huis- en gebouweigenaren inzicht in eventuele verwijderingsactiviteiten in of bij een pand.
In twee derde van de Nederlandse gebouwen van vóór 1994 is asbest gebruikt. Inmiddels is duidelijk dat asbest zeer schadelijk is voor de gezondheid. Jaarlijks sterven er mensen aan de gevolgen van longkanker door blootstelling aan asbest in het verleden. Om de risico's voor de volksgezondheid terug te dringen en de administratieve druk voor de sector te verlagen, is in 2009 op initiatief van verschillende partijen een asbestvolgsysteem ontwikkeld. De ervaringen met dit systeem zijn zo positief, dat nu de keus is gemaakt voor de ontwikkeling van een landelijk volgsysteem.
Inter Access is door het ministerie van Infrastructuur en Milieu geselecteerd voor de bouw van dit nieuwe landelijke systeem. Belangrijke redenen voor deze keus zijn volgens Rianne Dobbelsteen, beleidsmedewerker bij het ministerie, de praktische benadering van Inter Access en de gekozen SCRUM-ontwikkelmethodiek. Hierbij werkt een multidisciplinair team in korte intensieve fasen aan het ontwikkelen van software. "Inter Access kwam met een helder en praktisch voorstel voor het systeem, wat bestaat uit vaste componenten en een deel maatwerk. Daarbij biedt de gekozen methodiek al heel snel deelresultaten en kunnen we meteen reageren op zo'n onderdeel", aldus Dobbelsteen.
Inter Access is inmiddels gestart met de ontwikkeling van het systeem dat vanaf 2013 de centrale schakel is voor alle activiteiten rond het opsporen en veilig verwijderen van asbest. Dankzij het LAVS is het voor alle betrokken partijen eenvoudiger om te voldoen aan alle regels op het gebied van asbestverwijdering. Dobbelsteen: "De regelgeving rond asbestinventarisatie en -verwijdering is zeer uitgebreid en daardoor ook complex. Daarnaast spelen veel partijen en instanties een rol. Behalve marktpartijen zijn dat de Arbeidsinspectie,gemeenten en certificeringsinstanties. Met het nieuwe systeem zorgen we voor meer transparantie en efficiëntere samenwerking in de keten. Dat moet uiteindelijk leiden tot minder ongewenste incidenten met asbest."
Bert van Haarlem, commercieel directeur van Inter Access: "Wij zijn trots op het feit dat we geselecteerd zijn om het Landelijk AsbestVolgSysteem te ontwikkelen. Met dit systeem stellen we alle betrokken partijen in staat om beter en efficiënter samen te werken. De activiteiten ten behoeve van het LAVS sluiten naadloos aan bij de strategie van Inter Access om te zorgen voor slimmere verbindingen. Daardoor werken klanten beter samen binnen ketens en bereiken ze efficiencyvoordelen."