Het haalbaarheidsonderzoek Asbest van het dak, energie in het bedrijf, een initiatief van provincie Overijssel, LTO Noord en Interpolis, is afgerond. Doel van het onderzoek was om te inventariseren in hoeverre asbestsanering in combinatie met zonne-energie rendabel is en wat de kansen en bedreigingen zijn voor de agrarische sector. Haalbaarheid blijkt per bedrijfssituatie verschillend te zijn. In het onderzoek hebben zes agrarische bedrijven daadwerkelijk asbest verwijderd en een zonne-installatie geïnstalleerd. In totaal is er 4.896 m2 asbest gesaneerd en 151.890 Wp aan vermogen - of 1000 m2 zonnepanelen - geïnstalleerd.
Het onderzoek heeft uitgewezen dat haalbaarheid erg bedrijfsspecifiek is en onder meer afhankelijk van de vermeden stroomkosten en de piekmomenten waarop de agrarische ondernemer stroom gebruikt. De prijsdalingen van zonnepanelen maken zonne-energie voor particulieren en kleine stroomgebruikers wel rendabel. Desondanks is er bij het huidige systeem nog veel subsidie nodig. Een enquête die is uitgevoerd in het kader van het haalbaarheidsonderzoek heeft aangetoond dat er in Overijssel veel interesse is voor het verwijderen van asbest en het installeren van zonnedaken. Zo blijkt er veel asbest aanwezig te zijn op daken van agrarische gebouwen; gemiddeld 1.075 m2 per bedrijf in Overijssel. De helft van de respondenten heeft in de enquête aangegeven binnen twee jaar het asbest te willen verwijderen. Klik hier voor meer informatie over de resultaten.
Om de opgedane kennis en ervaring te delen met collega agrariërs en anderen zijn er in mei twee open dagen georganiseerd bij deelnemers van Asbest van het dak, energie in het bedrijf. Ongeveer 180 geïnteresseerden bezochten de dagen bij kalverhouder Van den Top in Dalfsen en melkveehouder Kristen uit Ambt-Delden.
In korte workshops onder begeleiding van deskundigen werd ingespeeld op vragen als: Wat komt er kijken bij asbestverwijdering? Welke financieringsmogelijkheden zijn er voor zonne-energie? Hoe snel is de investering in een zonne-installatie terugverdiend? Hoe is wet- en regelgeving georganiseerd? Theo Rietkerk, gedeputeerde van Ruimte, Wonen en Milieu in de provincie Overijssel gaf bovendien in een toespraak aan te pleiten voor een vervolgproject, binnen en buiten de agrarische sector. Hij deed de toezegging zich daar voor in te zetten. Aan de ontwikkeling van een vervolg - in welke hoedanigheid dan ook - wordt gewerkt.
Bron: www.asbestvanhetdak.nl