Alle openbare gebouwen en woningen met asbest moeten in kaart gebracht worden om volgende generaties te behoeden voor longvlieskanker. Dat bepleit de van oorsprong Sittardse advocaat Bob Ruers, die honderden asbestslachtoffers heeft bijgestaan.
Volgens hem lopen veel Nederlanders de komende vijftig jaar nog steeds kans om ziek te worden van het veelvuldig aanwezige asbest in scholen, ziekenhuizen en privé-woningen. Asbestdeskundigen Lex Burdorf en Paul Swuste bevestigen dat het nog een eeuw kan duren voordat Nederland asbestvrij zal zijn.
Epidemioloog Burdorf: ,,Zolang dat asbest intact blijft, is er geen direct gezondheidsrisico. Uiteraard is het goed om te weten waar dat spul nog precies zit. Maar bij privé-woningen wordt dat lastig." De wetenschappers geven aan dat bij openbare gebouwen al een verplichting bestaat om bij sloopwerkzaamheden te melden of asbest aanwezig is.
Ruers stelt echter dat een 'asbestatlas' op straatniveau makkelijk haalbaar is door het instellen van een collectieve slooppremie voor asbestdaken. ,,Gemeenten zouden per straat in kaart moeten brengen waar dat asbest in zit. Want over dertig of veertig jaar weet niemand dat meer. En als er brand uitbreekt in zo'n pand, loopt iedereen in de omgeving risico." Uit cijfers van het CBS blijkt dat jaarlijks zo'n vierhonderd Nederlanders longvlies- en of buikvlieskanker oplopen door asbest. Binnen tien jaar zal dat aantal op vijfhonderd gevallen per jaar liggen.
Bron: De Limburger
http://www.limburger.nl/