LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Asbestinventarisatie scholen: Sectorraden, VNG en Rijk trekken gezamenlijk op

In reactie op berichtgeving in de media over asbest op scholen heeft er op 7 april een Algemeen Overleg plaatsgevonden waar (sterk) werd aangedrongen om op zo kort mogelijke termijn ervoor te zorgen dat van alle scholen waarvoor dat noodzakelijk is een inventarisatie aanwezig is. De PO-Raad vindt het belangrijk dat van alle scholen een asbestinventarisatie is/wordt gemaakt. Daarom heeft de PO-Raad met de VNG, de VO-raad en het ministerie van Infrastructuur en Milieu afspraken gemaakt gezamenlijk op te trekken.


De VNG zal gemeenten adviseren om in contact te treden met hun schoolbesturen. De PO-Raad zal schoolbesturen dan ook adviseren om - voor zover dat nog niet gedaan is - de situatie in alle schoolgebouwen nauwkeurig in kaart te brengen en de asbestsituatie in hun gebouwen op een centraal punt aan te melden.

Ondersteuning van het ministerie van I&M
De gemaakte afspraken zullen we in de komende periode verder uitwerken. Het ministerie van I&M zal dat zoveel mogelijk ondersteunen door de informatie en expertise op het gebied van (aanbesteding van) asbestinventarisaties ter beschikking te stellen via een voorlichtingstraject en via de Helpdesk bij Kenniscentrum Infomil. Zo zullen handvatten worden geboden aan de opdrachtgever met uitleg over de voorwaarden, richtlijnen en kwaliteitseisen waaraan een goede asbestinventarisatie moet voldoen, inclusief de risico-inschatting naar aanleiding van deze resultaten op basis waarvan de handelwijze wordt bepaald voor het traject van asbestverwijdering.


Geen aanleiding voor directe actie
Hoewel asbest in potentie gevaarlijk is, is er geen aanleiding nu op stel en sprong inventarisaties uit te voeren. Ongetwijfeld zullen adviesbureaus u in de komende tijd benaderen om inventarisaties uit te voeren. Wij adviseren schoolbesturen op dit moment daarop niet in te gaan en nadere informatie af te wachten, tenzij er een concrete aanleiding is waardoor inventarisatie niet kan worden uitgesteld. De verwachting is dat voor de zomervakantie één en ander concreet aan gemeenten en schoolbesturen kan worden gemeld.


Achtergrond
Schoolbesturen zijn als werkgever en in de meeste gevallen als eigenaar van de gebouwen, verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van personeel en leerlingen. In de RIE (risico-inventarisatie en- evaluatie) moet ook worden aangegeven of er een asbestinventarisatie heeft plaatsgevonden. Het is daarom belangrijk dat besturen en schooldirecteuren op de hoogte zijn van de eventuele aanwezigheid van asbest. Dat is ook belangrijk wanneer onderhoudswerkzaamheden aan een school worden uitgevoerd. Door personele wisselingen, gemeentelijke fusies en schoolbestuurlijke fusies is echter lang niet altijd meer bekend of een inventarisatie heeft plaatsgevonden.

Brief van staatsecretaris Atsma aan de Tweede Kamer

Asbestinventarisaties schoolgebouwen


Bron: PO-raad

vrijdag 8 april 2011  |  1 reactiespermalink

Reacties

"Geen aanleiding voor directe actie". Hmm. Het is nú eind 2014 en het hele plan ligt op z'n gat. In het Vredespaleis is dit jaar ook op werkplaatsen van rechters asbestaanwezigheid geconstateerd. DAAR WAS WEL DEGELIJK "DIRECTE AANLEIDING VOOR ACTIE". Waarom met 2 maten meten ? Mensen zijn mensen. Sterker nog. Jonge mensen hebben nog een heel leven voor zich, de meeste rechters zijn toch wél boven de 30 jaar + latentietijd van (zeg) 40 jaar = boven de pensioenleeftijd uitkomende. Ook hén gun IK een veel hogere leeftijd, laat dat duidelijk zijn. Hoe zit dat bij scholieren..... ?

reactie door Jan van Zelm  |  zaterdag 13 december 2014 @ 17:37 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode