LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Verdachten Utrechtse asbestzaak vandaag voor de rechter

Verdachten Utrechtse asbestzaak vandaag voor de rechter

Twaalf verdachten staan vandaag -maandag 8 november 2010- voor de rechter in een grote Utrechtse asbestzaak.


Ze worden ervan verdacht medewerkers te hebben blootgesteld aan asbest, bij de verbouwing van het oude Mercedespand op de Utrechtse Reactorweg.

De Arbeidsinspectie legde het werk aan het pand in 2007 drie keer stil. Twee keer werd het verbod genegeerd.

De zaak leidde vorig jaar tot kritiek van de vereniging van asbestverwijderende bedrijven op het toezicht.

De branche-organisatie vindt dat de overheid strenger moet controleren op asbestsaneerders.

Justitie heeft voor de Utrechtse asbestzaak vier dagen uitgetrokken.


Wat ging er aan vooraf

donderdag 10 december 2009
"Foute" asbestbedrijven blijven actief

RTV Utrecht kon op basis van gegevens van de gemeente en de arbeidsinspectie een lijst maken van de betrokken bedrijven. Alle bedrijven op die lijst zijn nog steeds aan het werk en hebben ook nog steeds de vereiste certificaten. Een enkeling is failliet gegaan, maar is vervolgens onder een andere naam verder gegaan. De instellingen die de vereiste certificaten aan de asbestsaneerders uitreiken blijken meestal niet op de hoogte van wat er bij de sloop van het Mercedespand is gebeurd. Van extra controles is het daardoor vaak niet gekomen.


De vereniging van asbestverwijderende bedrijven heeft harde kritiek op het systeem van certificerende instellingen. Volgens de branchevereniging kan het nooit goed gaan als commerciële partijen elkaar moeten controleren op het naleven van de wet. Die taak zou thuis horen bij de overheid.


donderdag 10 juli 2008
Verdachten asbestschandaal riskeren 12 jaar


De zes hoofdverdachten in het asbestschandaal dat woensdag aan het licht kwam riskeren een gevangenisstraf van twaalf jaar.

Het bedrijf dat het Mercedesgebouw op Lage Weide moest slopen liet bouwvakkers gewoon doorwerken terwijl het asbest in het gebouw nog niet was opgeruimd. Toen de Arbeidsinspectie het werk officieel stillegde, trok de aannemer zich daar niets van aan. Ook zou de aannemer een tweede actie van de inspectie hebben genegeerd, om het werk nog af te kunnen maken.

Volgens de Arbeidsinspectie zijn in het schandaal 120 mensen blootgesteld aan het levensgevaarlijke asbest. In de zaak zijn zes mensen aangehouden en nog eens negentien mensen als verdachte aangemerkt.

Bekijk hieronder het interview in U Vandaag met inspecteurs van de Arbeidsinspectie en de Milieupolitie.


donderdag 10 juli 2008

Asbestschandaal draait om pand Lage Weide

Het grote asbestschandaal in de provincie Utrecht draait om het voormalige Mercedesgebouw aan de Reactorweg op industrieterrein Lage Weide in Utrecht. Dat bevestigen diverse bronnen tegenover RTV Utrecht.

Justitie wilde de locatie van het gebouw om privacyredenen geheim houden. Volgens de Arbeidsinspectie zijn in het schandaal 120 mensen blootgesteld aan gevaarlijke asbest.

Het bedrijf dat het pand moest slopen liet bouwvakkers gewoon doorwerken terwijl het asbest in het gebouw nog niet was opgeruimd. Toen de Arbeidsinspectie het werk officieel stillegde, trok de aannemer daar niets van aan.

In de zaak zijn zes mensen aangehouden en nog eens negentien mensen zijn als verdachte aangemerkt.

Op de plek van het oude Mercedesgebouw op Lage Weide komt een distributiecentrum van postbezorger DHL.


woensdag 9 juli 2008

OM onderzoekt groot Utrechts asbestschandaal

Het Openbaar Ministerie onderzoekt een groot asbestschandaal in de provincie Utrecht.

Werknemers die vanaf begin 2007 een kantoorpand renoveerden zijn blootgesteld aan ernstige gezondheidsrisico's bij asbestwerkzaamheden. De Arbeidsinspectie legde het werk aan het pand in 2007 tot drie keer toe stil. Twee keer werd dit gebod genegeerd. Hierdoor liep de gezondheid van de werknemers bij het pand ernstig gevaar en zouden asbestbesmettingen zijn ontstaan.

Er zijn volgens de politie 25 mensen gehoord en zes verdachten aangehouden. Bij het asbestschandaal zijn vijftig partijen betrokken, waaronder tien bedrijven. Bouw-, sloop-, asbestinventarisatie- en asbestsaneringsbedrijven en laboratoria. Onder de aangehouden verdachten bevonden zich de directievoerder, de hoofdaannemer sloopwerken, de gecertificeerde asbestinventariseerder en de gecertificeerde asbestverwijderaar.

Justitie en politie willen niet kwijt om welk renovatieproject het gaat . De politie en de Arbeidsinspectie hebben hun onderzoek afgerond en het dossier naar het Openbaar Ministerie (OM) gestuurd. Het OM beslist binnenkort over verdere strafvervolging. Op dit moment zijn alle verdachten weer vrij.


BRON: RTV Utrecht

maandag 8 november 2010  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode