Iets van de 700.000 ton asbest die nog in Nederlandse gebouwen is verwerkt zal binnenkort zorgen voor weer een nieuwe calamiteit.
Hoewel de media dankbaar gebruikmaken van deze asbestcalamiteiten in de rustige zomermaanden moet er toch serieus naar worden gekeken. Kijken we terug over de afgelopen tien jaar dan zijn asbestproblemen veel voorkomend. Asbest is nu eenmaal een stof die zich makkelijk laat verspreiden bij verbouwingen, sloopwerkzaamheden of branden. En het is zaak dat de instanties adequaat handelen zodat de schade kan worden beperkt. In de meeste gevallen gebeurt dat ook, anders hadden we iedere dag wel asbestnieuws, want iedere dag wordt er in Nederland volop asbest verwijderd. We hebben namelijk nog zo’n 700.000 ton asbest te gaan.
Doortimmerd communicatieplan
Uit het recente nieuws komt vooral naar voren dat er een paniekreactie optreedt als er asbest wordt ontdekt. De media en met name de social media zijn hier mede debet aan want iedereen kan van alles tweeten en facebooken; en wethouders, corporatiedirecteuren en andere verantwoordelijken zijn in no time op de hoogte van het grote asbestgevaar. Konden ze nu terugvallen op een asbestcalamiteiten-protocol met communicatieplan, dan zou de 'communicatieve schade' sterk kunnen worden beperkt.
De communicatie moet dan niet gebruikt worden om de boel te sussen maar om de juiste feiten in een vroeg stadium weer te geven, ook ten aanzien van de werkelijke risico’s. In Utrecht hebben we gezien hoe de gemeente volledig de grip kwijtraakte op de asbestproblemen. Wellicht dat de risico’s voor de bewoners feitelijk verwaarloosbaar klein waren, maar de groeiende onrust bij de bewoners dat er een dodelijk gevaar bestond was niet meer te ontzenuwen.
Het zou goed zijn als corporaties, gemeentes en andere vastgoedbeheerders zich, in de komende zomerperiode die nog rest, bezig gaan houden met een goed doortimmerd communicatieplan. Want een ding is zeker: iets van de 700.000 ton asbest die nog in Nederlandse gebouwen is verwerkt zal binnenkort zorgen voor weer een nieuwe calamiteit en daarop kan men zich maar beter goed voorbereiden.
De asbestcalamiteiten uit de afgelopen weken:
Utrecht
In Utrecht keren alle geëvacueerde bewoners van de Marco Pololaan in Kanaleneiland terug naar huis. Ze hebben de verzekering gekregen dat alles veilig is. De bewoners van de Stanleylaan, waar ook asbest is aangetroffen, kunnen voorlopig nog niet terug; voor hun straat wordt nog een saneringsplan gemaakt.
Emmeloord
In Emmeloord is asbest gevonden in een wooncentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Achttien bewoners zijn overgeplaatst naar een ander zorgcentrum. Daar moeten ze waarschijnlijk een paar weken blijven.
Rotterdam
Een antikraakpand naast een zorgcentrum in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet is ontruimd vanwege asbest. Tientallen bewoners van de 42 woningen in het pand moesten kort na middernacht vertrekken. Een dertigtal mensen die niet bij familie of vrienden terecht konden, hebben opvang gekregen in een sporthal.
Westerhaar
In het dorp Westerhaar (gemeente Twenterand) zijn achttien woningen ontruimd nadat er asbest was gevonden. Het asbest is vermoedelijk vrijgekomen bij een brandje.
Wageningen
In Wageningen kunnen tien studenten tot zeker vrijdag hun woning niet meer in, omdat in de winkel onder hun huis asbest is aangetroffen bij werkzaamheden. De omgeving hoeft zich geen zorgen te maken, aangezien het asbest in het pand is gebleven.
Stadskanaal
In Stadskanaal kwam asbest neer na een grote brand in een kartcentrum, maar het gebied werd niet ontruimd. De bewoners kregen wel het advies hun auto te laten staan. Er staan zo‘n 250 woningen en bedrijven in het gebied. Een gespecialiseerd bedrijf is het gevaarlijke spul aan het opruimen.
Selwerd
In de Groninger wijk Selwerd is woensdag nader onderzoek gedaan naar de verspreiding van asbest in 94 woningen. Dinsdag werd al vastgesteld dat er in de kruipruimtes oude leidingen met asbest liggen. Bij het vervolgonderzoek wordt gekeken of asbestdeeltjes in de woongedeeltes zitten,